‘Maak huisveiling transparant’

Executieveilingen moeten toegankelijker worden voor gewone huizenkopers. Banken werken aan een plan om de veilingen laagdrempeliger te maken, in de hoop de opbrengsten op te krikken. Eind dit jaar kan het plan in werking treden, zegt een woordvoerder van ING.

Jaarlijks worden zo’n tweeduizend woningen gedwongen verkocht, het gaat om zo’n 1 procent van het totaal aantal woningtransacties. Geldverstrekkers gaan over tot gedwongen verkoop als de eigenaar van de woning met onoplosbare geldproblemen kampt en hij weigert mee te werken aan een onderhandse verkoop via een makelaar. Hoewel de banken denken dat het aantal probleemgevallen niet snel zal stijgen, vrezen onafhankelijke deskundigen dat de executieverkopen zullen toenemen als gevolg van de dalende huizenprijzen en de oplopende werkloosheid.

De roep om een laagdrempeliger huizenveiling klinkt al jaren. ‘Maar het is nu voor het eerst dat we van alle partijen, de Nationale Hypotheek Garantie en de notarissen, commitment hebben dit probleem aan te pakken’, aldus de ING-woordvoerder.

Het gebrek aan toegankelijkheid is niet de enige reden voor het pleidooi van de banken. Hoe meer bieders, hoe hoger de prijs, is de gedachte. Nu leveren woningen die worden geveild 37 procent minder op dan in normale verkoop, aldus een recent onderzoek van de Nationale Hypotheek Garantie. Het gevolg: banken of andere hypotheekverstrekkers blijven met een flinke restschuld achter.

De veilingen hebben een berucht imago. Zij zouden gedomineerd worden door handelaren die het aanbod vooraf onderling verdelen en prijsafspraken maken. Buitenstaanders zijn niet gewenst. ‘Dat merk je meteen als je binnenkomt. Burgers van wie het huis moet worden verkocht, worden benadeeld, door handjeklap van de handelaren. Dat gaat om enorme bedragen, soms om tienduizenden euro’s. Heel schrijnend’, zei Henk Ferwerda, criminoloog van onderzoeksgroep Beke, vorig jaar in de Volkskrant. Hij onderzocht misstanden in de vastgoedsector.

Om de verkoop transparanter te maken, willen de geldverstrekkers dat de veilingen voortaan op zestien locaties worden gehouden. Nu zijn dat er nog ruim dertig. Om de positie van particulieren tijdens de veilingen te verbeteren, willen de banken bovendien de termijn oprekken. ‘Als je meedoet aan zo’n veiling gaat alles heel erg snel’, aldus een ING-woordvoerder. ‘Daarom willen we kopers meer tijd geven. Iemand moet vier weken de tijd krijgen, in plaats van twee weken, om de financiering te regelen.’ Ook willen de banken dat het mogelijk wordt de woning te bezichtigen voordat de koper beslist. Dat is nu niet altijd mogelijk, sommige bewoners willen niet meewerken.

Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis is blij met de plannen. ‘We vragen hier al tijden om.’ Maar, waarschuwt hij kopers, er zijn wel risico’s aan verbonden. ‘De huizen zijn soms volledig uitgewoond. Vaak hebben er mensen gezeten met financiële en sociale problemen. Soms zitten er legale of illegale huurders in. Zie die er maar uit te krijgen.’

Door de recessie en oplopende werkloosheid komen dit en volgend jaar tussen de 100 en 140 duizend huiseigenaren in betalingsproblemen; oftewel een op de twintig huizenbezitters. Dit bleek enkele weken geleden uit een risicoanalyse van ING.

Dit betekent echter niet dat zij allemaal bij de executieveilingen belanden. De meesten zullen uiteindelijk wel betalen, denkt de bank-verzekeraar. Net als bij andere banken zullen de wanbetalers daarom snel worden benaderd om de problemen in de kiem te smoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden