Profiel

Luxe-keten met Scapino terug naar roots

Begonnen als verkoper van goedkope schoenen in Scapinowinkels maakt Ziengs inmiddels naam met dure merken als Van Bommel. Toch keert het bedrijf met de aankoop van een groot deel van Scapino terug naar zijn roots.

Een vestiging van Ziengs in Assen. Tot het concern behoren ook vijftien discountzaken in outletcentra.Beeld Harry de Cock/de Volkskrant

Opmerkelijk, want waar Scapino helemaal van de goedkope 'kopiemerken' is, maakt Ziengs tegenwoordig juist naam als keten van luxegezinswinkels met degelijke Hollandse schoenen als Van Lier en Van Bommel. Geheel tegen de neergaande trend in retailland in is het al bijna zeventig jaar oude Drentse familiebedrijf na de verkoop van zijn budgettak eind jaren negentig juist met succes aan een tweede leven als premiummerk begonnen.

Een mogelijke verklaring is dat het bedrijf nu vooral groot is in de provinciale dorpen en kleine steden en snellere uitbreiding zoekt over het hele land. 'Een deel van het Westen is voor ons een witte vlek', zei ondernemer Henk Ziengs eind vorig jaar nog in het Dagblad van het Noorden.

Brantano verkocht

Ook vanuit België grijpt het oud geld in de schoenenwereld zijn kans, bij Macintosh. De curatoren van het failliete Macintosh zouden het Belgische onderdeel Brantano hebben verkocht aan onder meer de Belgische familie Torfs (Schoenen Torfs) en Dieter Penninckx (Claudia Sträter, CKS), schrijft De Tijd. Het zou gaan om in totaal zo'n 130 winkels. Brantano wordt onderdeel van een nieuw bedrijf met de naam BrantNew.

Zijn vader Berend opende midden jaren zeventig de eerste Scapino in Assen en introduceerde daarmee de discountformule in het destijds door prijzige warenhuizen gedomineerde Nederlandse winkellandschap. Al snel overschaduwde het succes van zijn vinding dat van Assen en van zijn knusse schoenenhandel.

Toen het expansieve Vendex (toen moederbedrijf van V&D) aanbelde om het dan tot 160 vestigingen uitgegroeide Scapino over te nemen, bedachten zijn zonen Henk en Bert zich geen moment. Ze verkochten het bedrijf in 1997 voor veel geld. Hoeveel ze er exact aan overhielden, is onbekend. Maar het zakenblad Quote schat het vermogen van Henk op zo'n 170 miljoen euro vermogen. Slim van de familie is dat ze altijd eigenaar zijn gebleven van een deel van de Scapino-panden. Naast het verkoopbedrag bleven ze dus huur ontvangen.

Waar Henk zich tot vastgoedboer ontpopte, stak Bert zijn deel van familiekapitaal in de heropleving van het schoenenbedrijf van zijn oude heer. Naast de om en nabij tachtig zaken onder eigen naam vallen er momenteel meer dan tien franchisezaken van het Deense schoenenmerk Ecco onder het Ziengs-imperium. Daarnaast heeft Ziengs Schoenen ook nog eens vijftien discountzaken in allerlei outletcentra, zoals Bataviastad in Lelystad en Rosada Fashion Outlet in Roosendaal. Daar verkopen ze de schoenen die overblijven uit de dure winkels. Henk heeft het door broer Bert uitgebouwde schoenenrijk enkele jaren geleden overgenomen.

Na de verkoop aan Vendex wisselde Scapino nog een paar keer van hand. Of de familie nu alle 200 failliete zaken overneemt, is onbekend. Ziengs Schoenen zit meer dan menig ander concern in de slappe was en lijkt een stootje te kunnen hebben. Toch let de ondernemer op de kosten. Enkele onrendabele vestigingen moesten door de crisis sluiten.

Volgens Henk Ziengs is Scapino in elk geval niet de oorzaak van het faillissement van Macintosh. 'Er zijn te veel schoenenwinkels in Nederland en een deel zal nog verdwijnen', zei hij tegen het Dagblad van het Noorden.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden