Luchtvaartmaatschappijen moeten gaan betalen voor CO2-uitstoot

De Europese Unie mag op 1 januari een systeem invoeren waarbij luchtvaartmaatschappijen moeten gaan betalen voor hun CO2-uitstoot. Dat bepaalde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vandaag.

CO2-uitstoot boven Rotterdam. © ANP Beeld
CO2-uitstoot boven Rotterdam. © ANP

De KLM zegt dat de Europese luchtvaart het standpunt van staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) deelt dat zo'n systeem op zichzelf goed is, maar wereldwijd dient te worden ingevoerd.

De eenzijdige invoering in de Europese Unie zal leiden tot sancties van China, Rusland en de VS en luchtvaartmaatschappijen zullen de Europese luchthavens zoveel mogelijk mijden om de heffing te ontlopen, aldus een woordvoerster van de KLM.

Regels
Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hadden geklaagd over de heffing. Het systeem geldt namelijk voor alle vluchten waarbij gebruik wordt gemaakt van Europese luchthavens.

Volgens het hof druist het handelssysteem voor CO2-uitstoot (ETS) niet in tegen internationale regels. Ook belemmert de heffing de afspraken over het gebruik van het luchtruim niet.

De luchtvaartmaatschappijen uit de Verenigde Staten en Canada waren naar een Britse rechter gestapt. Zij stellen dat het internationaal recht wordt geschonden. De Britse rechtbank had het Hof van Justitie gevraagd een uitspraak te doen over de rechtsgeldigheid van de luchtvaart-ETS.

De EU wil met de handel in uitstootrechten de emissie van broeikasgassen verminderen en zo iets doen tegen de klimaatverandering. Met de heffing wil Brussel luchtvaartmaatschappijen stimuleren hun brandstofgebruik te verminderen.

Europees Commissaris Connie Hedegaard (Klimaatactie) reageerde zeer tevreden op de uitspraak van het hof. Ze zei te verwachten dat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zich aan de Europese wetten houden.

In Washington ligt reeds een wetsvoorstel klaar dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verbiedt deel te nemen aan het Europese luchtvaart-ETS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden