Luchtvaartdienst meldt 875 vliegtuigincidenten

In de periode 1992-1996 zijn 875 technische incidenten met in Nederlandse vliegtuigen van en naar Schiphol voorgekomen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft dit maandag bekendgemaakt....

ANP

ANP DEN HAAG

De Rijksluchtvaartdienst moest de incidenten van de Raad van State publiceren, na een procedure van de vereniging GEUS (Geen Uitbreiding Schiphol) op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

De 875 technische incidenten zijn genoteerd op een totaal van ruim 800 duizend vluchten. Het grootste deel (236) deed zich voor tijdens het loskomen van de grond, 196 incidenten deden zich voor op de landingsbaan en evenveel tijdens de vlucht. Tijdens de landing deden zich honderd technische incidenten voor en tijdens het stijgen zeventig incidenten.

Hoewel deze incidenten tot een afwijking van de normale gang van zaken tijdens een vlucht leiden, hebben zij in de regel geen gevolgen voor de veiligheid van de passagiers. Dit komt doordat technische systemen in vliegtuigen meervoudig worden aangebracht, zodat de defecte functie wordt overgenomen door een ander systeem. Andere, zogenoemde fail safe constructies zijn zodanig gebouwd dat de extra belasting kan worden opgevangen.

Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht deze mankementen bij de fabrikant te melden en de RLD moet daarop toezien. Door de meldingen kan de RLD zicht houden op het technisch functioneren van vliegtuigen en eventueel veiligheidsmaatregelen treffen.

De gegevens zijn anoniem zodat daaruit niet valt af te leiden om welke luchtvaartmaatschappijen het gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden