Luchtvaartboycot tegen Joegoslavië opgeschort

De Europese Unie schort de luchtvaartboycot tegen Joegoslavië op. De financiële sancties worden echter aangescherpt. Ook wordt de visumverplichting voor hoge Joegoslavische functionarissen uitgebreid....

Van onze correspondent

Een meerderheid van de EU wilde al eerder de luchtvaartboycot opheffen, maar Nederland en Groot-Brittannië hebben zich daar lange tijd tegen verzet. Minister Van Aartsen en zijn Britse collega Cook konden gisteren toch akkoord gaan met het EU-voorstel, omdat de sancties op andere terreinen worden aangescherpt.

Het aantal hoge Joegoslavische functionarissen dat voor een uitreis een visum moet aanvragen, zal worden uitgebreid. Ook zal het sanctieregime voor internationale financiële transacties strenger worden gecontroleerd. Beide maatregelen bestaan al geruime tijd, maar vooral de financiële sancties worden op grote schaal ontdoken.

De Europese Commissie moet nu voorstellen gaan formuleren voor scherpere controle op de financiële sancties. De landen om Joegoslavië heen, die bijna allemaal kandidaat-lid van de EU zijn, zal worden gevraagd om ook beter op te letten.

De olieboycot blijft voorlopig in stand. 'Daarover gaan we pas nadenken als de Servische oppositie erin slaagt om parlementsverkiezingen in Servië af te kondigen', aldus minister Van Aartsen. Volgens hem gaat het de goede kant op met de eenheid van de traditioneel zeer versplinterde Servische oppositie.

De opschorting van de luchtvaartboycot geldt voorlopig voor zes maanden. Zij betekent dat de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT weer op Europese bestemmingen kan vliegen, terwijl Europese maatschappijen Belgrado mogen aandoen. Volgens Van Aartsen zal het besluit de Servische elite treffen, omdat JAT op dit moment nog lucratieve leasecontracten heeft afgesloten voor haar werkloze vliegtuigen in landen van de Derde Wereld. 'Nu zullen ze hun toestellen weer moeten inzetten voor de reguliere dienst', aldus Van Aartsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden