Luchtvaart geeft handel flinke duw

Vrijdag werd bekend dat de handel in duurzame goederen, onder meer bedoeld voor de industrie, in de Verenigde Staten de grootste stijging sinds een halfjaar heeft gekend....

Die stijging kwam vooral voor rekening van de commerciële luchtvaart,waar de vraag meer dan verdubbelde. Boeing bijvoorbeeld, de grootstevliegtuigbouwer ter wereld, kreeg in november orders voor 148 vliegtuigen,terwijl het bedrijf in oktober nog maar 36 orders noteerde.

Zonder de luchtvaart is de groei in duurzame goederen met 0,6 procentgedaald.

De reacties op deze berichten waren op de laatste handelsdag voor kerstlauw op Wall Street. Aan het eind van de handelsdag sloot de Dow Jones 6,17punten lager, op 10883,27 punten. De Nasdaq eindigde 2,93 punten hoger op2249,642 punten.

Een andere indicator van de Amerikaanse economie, de huizenmarkt, deedhet minder goed. De koop van nieuwe woningen liet een scherpe daling zien.Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel bleek dat er ruim11 procent minder huizen werden gekocht. Dat is de grootste terugval sindsjanuari 1994.

Opvallende daler op Wall Street op de voorlaatste winkeldag voor dekerst is de grootste supermarktketen ter wereld, Wal-Mart. De onderneminghad te lijden onder de uitspraak van een rechter dat werknemers jarenlangten onrechte niet doorbetaald kregen in hun pauzes. Wal-Mart moet nualsnog 72 miljoen dollar aan 116 duizend werknemers betalen.

Dat is een tegenvaller voor Wal-Mart, dat dit jaar al op 1 novemberbegon met stevige stunts voor de feestdagen. Ook andere retailers haddenforse prijsverlagingen nodig en verlengde openingstijden, om deconcurrentie het hoofd te bieden en tegemoet te kunnen komen aan deomzetverwachtingen. Analisten mikken op een stijging van 6 procent, ofwel440 miljard dollar.

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand opnieuwgestegen. Olieprijzen daalden, waardoor de Amerikanen meer aan hunkerstcadeaus konden uitgeven. Daaraan dankten de retailers de grootstestijging van 24 industriële groepen in de S & P 500.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden