'Luchtreiziger nauwelijks kans op vergoeding'
SCHIPHOL (ANP) - Het is vrijwel onmogelijk om als luchtreiziger een schadevergoeding te krijgen van een luchtvaartmaatschappij als een vlucht forse vertraging heeft opgelopen of wordt geannuleerd. De maatschappijen beroepen zich vaak op overmacht.
Zo proberen ze om onder de wettelijk verplichte compensatie uit te komen. ,,Maar in 60 procent van de gevallen valt niet uit te leggen waarom een vlucht is geannuleerd'', zei maandag directeur Hendrik Noorderhaven van EUclaim. Dit bedrijf staat passagiers bij in hun poging financiële genoegdoening te krijgen. Dat gebeurt wel tegen betaling. EUclaim int 27 procent van het uitbetaalde bedrag. Als er geen vergoeding volgt, is de reiziger niets kwijt.
,,Zo'n 62 procent van alle annuleringen gebeurt op 20 procent van de routes. Dat kan niet. Bij overmacht zouden alle routes moeten worden getroffen'', vervolgde Noorderhaven. Luchtvaartmaatschappijen schrappen volgens hem geregeld vluchten om de vliegtuigen ergens anders in te zetten om zo meer passagiers te vervoeren en meer geld te verdienen. KLM heeft er volgens Noorderhaven een handje van om de vlucht om 14.00 uur 's middags van Londen naar Amsterdam te schrappen.
Grote kritiek
De luchtvaartmaatschappijen hebben grote kritiek op Noorderhaven. De door hem genoemde percentages over het aantal onterechte annuleringen zijn in hun ogen onjuist.
Het percentage van de schadevergoeding dat EUclaim opeist, stuit de luchtvaartsector bovendien tegen de borst. EUclaim heeft maandag officieel zijn desk op Schiphol geopend. Noorderhaven hoopt dat 5 procent van alle passagiers van een vertraagde of geannuleerde vlucht uiteindelijk bij zijn onderneming terechtkomen. Dagelijks worden er binnen de Europese Unie driehonderd tot 450 vluchten geschrapt.