LTO: forse steun Europa voor tuinders nodig

LTO-Nederland verwacht forse Europese steun voor de boeren en tuinders die zijn getroffen door de Russische boycot van groeten en fruit. 'Een snelle actie van de Europese Commissie is geboden om de prijsval op de markt te compenseren. Wij roepen dan ook op tot een robuust crisisfonds', zei voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland donderdag.

null Beeld anp
Beeld anp

Door de boycot is nu een overschot op de markt ontstaan waardoor sommige producten wel 80 procent in prijs zijn gedaald. 'Dit kun je de sector niet alleen laten oplossen. Wij willen een normale marktwerking terug. Door producten uit de markt te halen, kunnen de prijzen weer stijgen.' Volgens Maat zou de helft van de pijn door de EU gedragen moeten worden en de andere helft door de tuinders.

Crisispotjes
'Dat kan door diverse crisispotjes samen te voegen. In totaal zou er zo'n 1 miljard euro in zo'n crisisfonds moeten zitten. Dat geeft een goed signaal af', aldus Maat. Volgens LTO is de nood inmiddels hoog gestegen. Honderden Nederlandse tuindersbedrijven zitten al in de gevarenzone. 'Maar deze crisis gaat over de landsgrenzen heen. En er moet snel gehandeld worden.'

Maat roept verder de Nederlandse regering op met een kredietgarantieregeling te komen voor Nederlandse ondernemers die tijdelijk moeilijk aan kredieten kunnen komen. 'Ik hoop dat het kabinet daar vrijdag uitsluitsel over geeft.'

Overleg
Welke maatregelen Europa neemt om de gevolgen op te vangen van de Russische boycot van bederfelijke waar als groente en fruit, wordt maandag duidelijk. Dit hebben bronnen meegedeeld na afloop van overleg vandaag in Brussel tussen de EU-landbouwexperts.

De Europese Commissie liet in het midden of het maandag wordt, maar stelde dat het 'begin volgende week' met gerichte maatregelen komt voor een aantal specifieke fruit- en groentesoorten 'die het duidelijk nu moeilijk hebben'. Dat gebeurde mede op aandringen van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) die daarover donderdag telefonisch sprak met Europees Commissaris Dacian Ciolos.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden