Loyaliteitsdividend DSM in rook op

Het plan van DSM om trouwe aandeelhouders te belonen met extra dividend is van de baan. Het voedings- en farmacieconcern trok het voorstel in na een vernietigend oordeel van de Ondernemingskamer....

Voorzitter Huub Willems van de Ondernemingskamer noemde het voorstel woensdagmorgen juridisch ‘ontoelaatbaar’. Het voorstel maakt een inbreuk op de ‘fundamentele en dwingende’ regel van het vennootschapsrecht dat aan elk aandeel gelijke rechten zijn verbonden ‘ongeacht in wiens handen dat aandeel zich bevindt’.

Willems deed die uitspraak in een geding dat was aangespannen door de Amerikaanse superbelegger Franklin Templeton, houder van een belang van ruim 2 procent in DSM, bijna 4,4 miljoen aandelen ter waarde van 150 miljoen euro. Franklin Templeton was zeer gekant tegen het voorstel. Het zou in strijd zijn met het principe one share, one vote, one dividend.

De uitspraak van Willems had direct gevolgen voor de aandeelhoudersvergadering van DSM, die ook woensdag in Heerlen werd gehouden. Hij verbood DSM het voorstel in stemming te brengen. De aandeelhouders mochten er van Willems wel over praten, maar niet over stemmen tot de Ondernemingskamer op een nader te bepalen datum een tweede verzoek van Franklin Templeton had behandeld.

Dat ging over een onderzoek naar de gang van zaken bij DSM wat betreft de invoering van het loyaliteitsdividend. Nu het voorstel is ingetrokken, is de verwachting dat ook het enquêteverzoek wordt teruggehaald.

DSM-topman Peter Elverding lanceerde het idee vorig jaar, een jaar na de presentatie van Vision 2010, de meerjarenstrategie van DSM. De kern daarvan is waardecreatie op de lange termijn en daarom leek het Elverding een goed idee aandeelhouders die het geduld opbrengen hun aandelen lang vast te houden te belonen.

Wie zijn stukken drie jaar zou vasthouden, kon in het DSM-voorstel, rekenen op een eenmalige uitkering van 30 procent van het gemiddelde dividend in de voorgaande drie jaar. Vervolgens zou de ‘trouwe’ aandeelhouder 10 procent extra dividend per jaar krijgen in de periode daarna.

De belangstelling was aanzienlijk. In de eerste maanden van dit jaar lieten ruim 4.500 aandeelhouders zich alvast registreren. Samen zijn zij goed voor 31 miljoen aandelen, ongeveer 17 procent van alle uitstaande aandelen.

Maar de Ondernemingskamer maakt gehakt van de juridische houdbaarheid van het DSM-voorstel. De wet kent verschillende soorten aandelen, waaraan verschillende rechten kunnen worden verbonden, maar de wet kent slechts één soort aandeelhouder.

‘Onaanvaardbaar’, noemt rechtbankpresident Willems het dat aandeelhouders ‘die in een nadere verhouding tot de vennootschap treden’ – in dit geval door zich te laten registreren – worden bevoordeeld. Vooral niet omdat zij vallen onder een reglement waarin DSM nadere voorwaarden kan stellen. Dat zet de deur open voor willekeur bij de bepaling door DSM wie recht heeft op extra dividend en wie niet. ‘Niet toelaatbaar’, vond de Ondernemingskamer een bepaling in de statuten van DSM waarin de rechten en plichten van een aandeelhouder niet langer afhankelijk zijn van het soort aandeel dat hij bezit, maar van de gedragingen en betrekkingen van de aandeelhouder met DSM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden