NieuwsCBS

Loonverschil tussen mannen en vrouwen voor het eerst sinds 2008 niet kleiner

Tussen 2016 en 2018 is de loonkloof tussen mannen en vrouwen in het bedrijfsleven niet kleiner geworden. Dat is voor het eerst sinds 2008. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS in de tweejaarlijks gepubliceerde Monitor Loonverschillen mannen en vrouwen.

Peter van Ammelrooy
Een bad met geld: het bedrag dat vrouwen gedurende hun leven mis zouden lopen ten opzichte van mannen. Beeld Hollandse Hoogte
Een bad met geld: het bedrag dat vrouwen gedurende hun leven mis zouden lopen ten opzichte van mannen.Beeld Hollandse Hoogte

Sinds 2008 werden zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid de verschillen in uurloon elke twee jaar 1 procent kleiner. Maar tussen 2016 en 2018 zette die trend alleen bij de overheid door. Vrouwen die werken bij de overheid verdienden in 2018 gemiddeld 26 euro per uur, 2 euro minder dan het uurloon van mannelijke collega’s.

In het bedrijfsleven zijn de verschillen groter. Hier verdienen vrouwen gemiddeld 18 euro per uur en mannen 22 euro. In 2016 waren de verschillen ongeveer net zo groot.

Een deel van het loonverschil heeft volgens het CBS te maken met verschillen op het gebied van functie- en onderwijsniveau, leeftijd en andere persoonseigenschappen. Daarom heeft het bureau ook uitgerekend hoe ver de inkomens uiteenlopen als dit soort verschillen er niet zouden zijn.

Leiding

Ook dan bestaat er nog een verschil tussen de lonen van mannen en vrouwen. Mannen verdienen volgens deze berekening in het bedrijfsleven 7 procent meer dan vrouwen en bij de overheid 4 procent meer. In 2008 kregen mannen in het bedrijfsleven 9 procent meer, bij de overheid ging het om 7 procent meer.

Het CBS signaleert dat vrouwen tussen de 20 en 30 jaar, die bij de overheid werken, gemiddeld meer verdienen dan mannen. In het bedrijfsleven liggen de salarissen van mannen en vrouwen in deze leeftijdscategorie dicht bij elkaar. In oudere leeftijdsgroepen verdienen mannen duidelijk meer.

Een van de factoren die de loonverschillen beïnvloeden is het hebben van een leidinggevende functie: mannen hebben die vaker dan vrouwen. Het aandeel vrouwelijke leidinggevenden nam in 2018 bij de overheid en in het bedrijfsleven wel licht toe ten opzichte van 2016. In het bedrijfsleven wordt 34 procent van de leidinggevende functies bekleed door een vrouw, bij de overheid is dit 40 procent.

DATATEKORT

Het echte loonverschil uitrekenen, blijkt geen eenvoudige opgave volgens deze uitvoerige toelichting van het CBS: ‘Of de verschillen die resteren na deze correctie te maken hebben met seksediscriminatie of met andere oorzaken, kan met dit onderzoek niet worden vastgesteld. De meest optimale meting zou bestaan uit loonvergelijkingen tussen mannen en vrouwen met identieke banen binnen dezelfde organisaties en identieke relevante achtergrondkenmerken, zoals leeftijd, opleiding, (cumulatieve) ervaringsjaren en aantal jaren in de betreffende functie.

‘Wegens datatekort was dit echter niet haalbaar. Het onderzoek is daarom uitgevoerd door de invloed van een twintigtal algemene kenmerken op het loon te schatten en vervolgens te berekenen wat het loonverschil zou zijn indien mannen en vrouwen op elk van deze kenmerken hetzelfde zouden scoren. Het resterende verschil wordt in dit bericht het gedeeltelijk gecorrigeerde of het ‘onverklaarde’ verschil genoemd en kan niet eenduidig worden geïnterpreteerd.’

Meer over de loonkloof

Wat doe je als je minder verdient dan je mannelijke collega, terwijl je hetzelfde werk doet? Vijf vrouwen vertellen hun verhaal.

Voor het verschil in beloning tussen man en vrouw worden vele oorzaken genoemd, maar kloppen die ook?

Het is niet heel moeilijk om ervoor te zorgen dat vrouwen niet slechter betaald krijgen dan mannen. Deze bedrijven doen er wat aan.

Ze was het beslist niet van plan en toch is het ook Angela Wals overkomen: ze is niet financieel onafhankelijk (en haar vriend wel). Waarom gebeurt dat zoveel Nederlandse vrouwen en hoe geef je tegengas?

Meer lezen over de rol van geld in ons persoonlijk leven? November is geldmaand bij de Volkskrant. Lees hier de beste stukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden