Nieuws

Loonsverhoging blijft door coronacrisis uit, met name in sectoren die hard zijn getroffen

Bijna de helft van de werknemers met een in 2021 afgesloten cao krijgt dit jaar geen loonsverhoging. Daardoor blijven 446 duizend werkenden steken op de zogeheten nullijn.

Werknemers en werkgevers kunnen nog steeds niet eens worden over een nieuwe cao voor vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers.  Beeld ANP
Werknemers en werkgevers kunnen nog steeds niet eens worden over een nieuwe cao voor vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers.Beeld ANP

Het gaat met name om werknemers in sectoren die hard door de coronasrisis werden getroffen, zoals de vervoerssector, de cultuursector en de horeca. Volgens de cijfers van werkgeversvereniging AWVN kwam de gemiddelde loonstijging in de collectieve arbeidsovereenkomsten afgelopen maanden uit op 1,9 procent. Loonstijgingen in onder meer het onderwijs (2,5 procent) en in de voedingsindustrie (2,2 procent) halen het gemiddelde omhoog.

Vorig jaar stegen de cao-lonen nog met een recordgemiddelde van 3 procent. Maar dat kwam doordat bijna driekwart van de cao’s al voor de pandemie was afgesloten. Sinds het uitbreken van de coronacrisis verlopen gesprekken over arbeidsvoorwaarden moeizaam. Werkgevers vinden de economische vooruitzichten te onzeker, terwijl vakbond FNV in sectoren die goed draaien blijft vasthouden aan de looneis van 5 procent. Via videoverbindingen blijkt het bovendien een stuk lastiger om tot een compromis te komen.

Inflatie

Daardoor vallen steeds meer werkenden onder een verlopen cao. Op dit moment grofweg 2 miljoen Nederlanders. De achterstand die vorig jaar is opgelopen, wordt inmiddels wel enigszins ingehaald, maar het aantal akkoorden is nog lang niet terug op het niveau van vóór corona. Het Centraal Planbureau raamde eerder dat de cao-lonen dit jaar met 1,4 procent zouden stijgen. Dat valt vrijwel volledig weg te strepen tegen de inflatie.

Werkgeversvereniging AWVN waagt zich niet aan dergelijke voorspellingen, maar ziet in de teruglopende werkloosheid en het toenemende ondernemersvertrouwen geen aanleiding voor ‘verdere neerwaartse druk’. Vakbond FNV zegt ‘nog steviger’ te gaan inzetten op loonsverhoging en meer vaste banen. ‘Het kan niet zo zijn dat de rekening van de crisis wordt afgewenteld op werknemers of dat, net als na de vorige crisis, werknemers te weinig meeprofiteren van de economische groei’, aldus de vakbond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden