Loonstroken leiden tot veel vragen

De vakcentrale FNV en de Bond voor Pensioenbelangen gaan bij hun leden de inkomenseffecten van het nieuwe zorgstelsel inventariseren. Ze willen inzicht krijgen in de koopkrachtgevolgen van de ziektekostenverzekering in combinatie met allerlei belastingmaatregelen....

Van onze verslaggever Frank van Alphen

De afgelopen dagen verzonden loon- en pensioenstrookjes hebben geleid tot een stortvloed van vragen en klachten bij FNV- en CNV-bonden en de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen. Ook de pensioenfondsen worden overstelpt met vragen. Bij het pensioenfonds ABP kwamen vorige week tienduizenden vragen binnen over de afrekening. ‘We hebben nog nooit zoveel reacties gehad’, zegt de ABP-woordvoerder. De meeste gepensioneerden vragen zich af waarom hun aanvullend pensioen in januari tientallen euro’s lager uitvalt.

De Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen (NBP) stuurt alle leden die opmerkingen hebben over hun pensioen een vragenformulier. ‘Aan de hand van de antwoorden willen we onderzoeken hoeveel gepensioneerden er op achteruit zijn gegaan’, zegt de NBP-woordvoerder.

De FNV vindt dat het aantal vragen tot nu toe meevalt. ‘We hadden meer verwacht, maar we hebben de indruk dat veel werknemers hun loonstrookje later krijgen dan gebruikelijk’, zegt woordvoerder Richard Gielen. ‘De gevolgen van alle maatregelen zijn in elk geval erg grillig.’

‘Het kabinet heeft voorgerekend dat de koopkracht gemiddeld niet achteruit zal gaan. Dat onderzoeken we aan de hand van de gegevens van onze leden’, aldus Gielen. ‘We hebben niet alleen loonstroken nodig, maar ook gegevens die niet via de loonstrook lopen, zoals de zorg- en huurtoeslag die mensen zelf moeten aanvragen.’

Volgens de FNV staan de berekeningen van het kabinet op losse schroeven. Gielen: ‘Sommige aannames van het kabinet zijn inmiddels achterhaald. Zo hield het kabinet rekening met een inflatie van 1 procent, terwijl die nu tweemaal zo hoog is.’ FNV verwacht eind februari de resultaten van het onderzoek.

De ambtenarenbond Abvakabo FNV merkt dat veel leden ontevreden zijn. ‘Vooral gepensioneerden klagen. Zij ontvangen geen compensatie voor de inkomensafhankelijke bijdrage. We zitten in een lastige positie. Wij moeten het zuur van het kabinet afleggen’, zegt de woordvoerder.

Aob, de FNV-bond voor het onderwijs, krijgt vooral reacties van leden die netto minder overhouden. ‘Kostwinners, gepensioneerden en gezinnen met kinderen ouder dan achttien jaar zijn de groepen die er soms honderden euro’s op achteruit gaan’, meldt de Aob-voorlichter. Ook de Aob onderzoekt met een enquête de gevolgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden