Loonstijging in 2003 4,3 procent

De brutolonen zijn in 2003 met gemiddeld 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is iets minder dan de stijging van 4,8 procent een jaar eerder....

ANP

De onderzoekers zeggen dat deze stijging geheel tegen de verwachting indruist onder meer door de economische recessie in Nederland. De sterkste groei doet zich voor bij de banken, verzekeraars en zakelijke dienstverlening, die dit jaar 5 procent meer loon betalen.

In de sectoren vervoer, communicatie en energie blijven de lonen met een plus van 3 procent achter bij de rest. Voor 2004 verwachten de ruim achthonderd ondervraagde ondernemingen een stijging van de bruto lonen met 2,7 procent.

Bij de lonen trekken vooral de directeuren de meeste aandacht. Het overgrote deel van de directies loopt volgens de onderzoekers in de pas met de rest van de medewerkers. Het topsegment zag het inkomen met 4,4 procent stijgen. Dat is slechts een fractie hoger dan de overige werknemers.

Bij de extra voorzieningen voor het personeel is een lichte stijging te zien van het aantal bedrijfsauto's op directieniveau. Dat is voornamelijk veroorzaakt door een toename in de non-profit sector zoals ziekenhuizen en scholen.

In tegenstelling tot vorige jaren is de krapte op de arbeidsmarkt niet langer een probleem. In 2002 gaf ongeveer eenderde van de bedrijven aan hinder te ondervinden hiervan. Dat is teruggelopen tot minder dan eenvijfde.

Volgens FNV-voorzitter Lodewijk de Waal betalen werkgevers meer dan in de contractlonen is afgesproken.

'Blijkbaar worden de lonen door de werkgevers opgejaagd en niet door de vakbonden. Ik denk dat de effecten van de krapte op de arbeidsmarkt nu nog iets doorwerken.' De Waal verbaast zich over de uitkomst.

'Ik vind de 4,3 procent overigens wel aan de hoge kant. Wij baseren ons op andere cijfers. Ik denk niet dat deze uitkomsten invloed hebben op de komende loononderhandelingen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden