Loonkloof top bedrijfsleven en werknemers opgelopen

Topbestuurders van de Nederlandse AEX-bedrijven verdienen gemiddeld 51 keer het inkomen van een doorsnee werknemer. De loonkloof tussen top en werknemers is de afgelopen vijf jaar opgelopen van onder de 40 naar ruim 50 nu. Waar de topbestuurder gemiddeld 3,7 miljoen euro per jaar ontvangt, bedragen de loonkosten van de doorsnee werknemer bij deze bedrijven circa 73 duizend euro. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van 24 van de 25 hoogste bestuurders uit beursgraadmeter AEX.

Topman Ben Noteboom van Randstad verdiende vorig jaar met 10,2 miljoen euro het meeste geld.Beeld anp

Topman Ben Noteboom van Randstad verdiende vorig jaar met 10,2 miljoen euro het meeste geld, waarmee zijn inkomen 172 keer het loon bedraagt van een gemiddelde medewerker van het uitzendbedrijf.
Het verschil tussen bestuurders en werknemers is relevant, aangezien minister Asscher van Sociale Zaken werkt aan een wet op basis waarvan ondernemingsraden van bedrijven voortaan mogen adviseren over de gewenste loonkloof tussen top en werkvloer. Vakbond FNV heeft al gezegd een loonkloof van maximaal een factor 20 aanvaardbaar te achten.

Multinationals besteedden tot dusver nauwelijks aandacht aan de loonkloof, terwijl al drie jaar geleden in de code van goed ondernemingsbestuur is afgesproken rekening te houden met loonverschillen. Bedrijven zouden intern een salarisanker moeten afspreken, zodat het verschil tussen top en werknemer niet verder oploopt, zo staat in de richtlijn. Aangezien bedrijven aan deze vrijblijvende regel geen enkele invulling geven, wil Asscher de discussie over de gewenste loonkloof bij wet vastleggen.

Van de AEX-bestuurders is de loonkloof bij Paul Polman van Unilever met 212 keer het doorsnee inkomen het grootste. Het gemiddelde salaris bij Unilever ligt door een groot aantal werknemers in opkomende landen met 36 duizend euro veel lager dan bij veel andere AEX-bedrijven.

Gouden handdruk
Ook andere afspraken uit de code voor goed ondernemerschap worden door de bestuurders nog altijd niet nagevolgd. Hoewel de vertrekbonus maximaal één jaar mag bedragen, kreeg Ben Noteboom met een gouden handdruk van 2,5 miljoen euro bij zijn vertrek toch ruim 2,5 keer zijn jaarinkomen mee. Randstad verdedigt deze hogere vertrekpremie omdat sprake is van een oud arbeidscontract.
De relatie tussen bonussen en prestaties lijkt wel beter op orde. De beloning voor Peter Voser van Shell kelderde vorig jaar bijvoorbeeld met 53 procent naar 7,5 miljoen euro vanwege de magere prestaties van het oliebedrijf.

Door de dalende bonussen bij sommige bedrijven is het totale inkomen bij de AEX-bestuurders in 2013 ruwweg gelijk gebleven op 3,7 miljoen euro. Bij 11 bestuurders steeg het inkomen, bij 13 bestuurders daalde het inkomen juist. Wel was er sprake van enkele grote uitschieters. De daling bij Ziggo bedroeg zelfs 95 procent, omdat de inmiddels opgestapte bestuursvoorzitter Bernard Dijkhuizen een jaar eerder bij de beursgang een eenmalige miljoenenbonus kreeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden