Loon postbodes stijgt met 1,7 procent

Bezorgers van postbedrijf PostNL krijgen een salarisverhoging van 1,7 procent en kunnen nog eens 0,4 procent tegemoetzien bij de definitieve invoering van een nieuwe pensioenregeling. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend na de afronding van moeizame onderhandelingen met de bonden AbvaKabo, FNV, BVPP, CNV Publieke Zaak en VPP.

null Beeld anp
Beeld anp

De partijen sloten een cao voor Mail Nederland tot 1 april 2013. De postbodes krijgen een salarisverhoging van 1,1 procent per 1 december dit jaar, gevolgd door een verdere verhoging van 0,6 procent per 1 januari 2013.

Over een nieuwe pensioenregeling moet nog worden gepraat met het pensioenfonds. Het uitgangspunt bij de nieuwe regeling is een verlaging van de pensioenlasten en het beperken van de risico's. Wel is al duidelijk dat bestaand personeel per 1 januari 2 procent gaat bijdragen aan de pensioenpremie. Voor nieuwe werknemers wordt dat 6 procent.

Daarnaast ziet PostNL af van het naar rato korten op het zogenoemde voorwaardelijke pensioen, een opvolger van de VUT, van werknemers die minder zijn gaan werken door reorganisaties bij het bedrijf. De bonden spanden hierover in augustus een kort geding aan, maar zien nu af van verder procederen.

PostNL en de bonden bereikten ook een akkoord over een winstdelingsregeling voor de jaren 2011 en 2012. Over 2011 krijgt het personeel een uitkering van 2 procent.

Volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL is er 'een goede balans gevonden in de doelstellingen die we gezamenlijk wilden bereiken'. De bonden zullen het cao-akkoord ter instemming voorleggen aan hun leden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden