Lonen stijgen sneller dan de prijzen: inflatie op laagste peil in dertig jaar

De Nederlandse inflatie is over heel 2016 op het laagste peil in bijna dertig jaar uigekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Sinds december loopt de inflatie wel weer iets op, van 0,6 naar 1 procent. Uit cijfers van loonstrookverwerker ADP blijkt dat alle Nederlandse werknemers er dit jaar in hun nettoloon een klein beetje op vooruit gaan.

Drukte op Schiphol. Vliegtickets en vakanties naar het buitenland waren vorig jaar goedkoper Beeld anp

Het prijspeil in Nederland steeg in heel 2016 met slechts 0,3 procent. De inflatie bleef in 1987 voor het laatst zo beperkt.

Vooral de prijsdaling van elektriciteit hield de algemene prijsstijging vorig jaar in toom. Zowel de heffingen als de leveringstarieven gingen omlaag. Daarnaast viel de huurstijging lager uit dan in 2015 en waren vliegtickets en vakanties naar het buitenland goedkoper. Ook betaalden consumenten minder voor diensten van banken.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

De prijsontwikkeling van gas had daarentegen een verhogend effect op de inflatie. In tegenstelling tot de prijs van elektriciteit ging de heffing op gas omhoog. Kleding werd duurder en de prijsdaling van benzine was in 2016 minder groot dan in 2015.

De lage inflatie in Nederland past in het beeld dat in heel Europa zichtbaar is. Daar ligt de geldontwaarding al lange tijd ver onder het door de Europese Centrale Bank nagestreefde peil van net geen 2 procent. Dat kwam onder meer door de enorme daling van de olieprijs in de afgelopen jaren. Olie werd afgelopen jaar echter weer wat duurder, waardoor dat effect uit de inflatiecijfers begint te verdwijnen.

Spaarrente is laag, maar het valt wel mee met reële rente

Voor Nederlanders met een goedgevulde spaarrekening was het in november vorig jaar even schrikken. De inflatie, het percentage waarmee de prijzen in Nederland stijgen, schoot in toen naar 0,6 procent. Dat was de hoogste stijging van het prijspeil sinds maart, maar toen stond de spaarrente bij sommige banken nog op 1 procent. Nu bieden de 'royaalste' aanbieders in het veld 0,6 procent rente op spaarrekeningen zonder aanvullende voorwaarden. Maar met de reële rente valt het wel mee.

Loonstijging

Ondertussen stegen de cao-lonen in Nederland vorig jaar in het hoogste tempo sinds 2009. Deze loonstijging was aanzienlijk sterker dan de inflatie. In 2016 namen de cao-lonen gemiddeld met 1,9 procent toe, terwijl de stijging in de afgelopen zes jaar tussen de 0,9 en 1,4 procent bleef. De sterkste gemiddelde loonstijging was zichtbaar bij de overheid. Daar stegen de cao-lonen met 3,4 procent. Bij particuliere bedrijven en in de gesubsidieerde sector was dat respectievelijk 1,7 en 1,4 procent.

Uit berekeningen van loonstrookverwerker ADP, die eveneens donderdag werden gepresenteerd, blijkt dat bijna alle werknemers in Nederland er dit jaar in hun nettoloon een klein beetje op vooruit gaan. De grootste loonstijging is voor mensen die bruto 1750 euro per maand verdienen. Zij zien het maandelijkse bedrag op hun bankrekening met 11 euro stijgen.

De lichte stijging van de nettolonen komt doordat werknemers dit jaar minder belasting hoeven te betalen. Het belastingtarief stijgt in de tweede en derde schijf weliswaar van 40,4 procent naar 40,8 procent, maar de meeste mensen profiteren van hogere heffingskortingen.

De stijgingen zijn dit jaar echter zo klein dat mensen bij wie de ziektekostenverzekering direct van hun loon wordt ingehouden er tóch iets op achteruit gaan. De premiestijgingen van de zorgverzekeringen zijn over het algemeen hoger dan de stijging van de netto lonen.

Uitzondering zijn de ambtenaren die meer dan modaal verdienen. Ambtenaren die twee keer modaal verdienen krijgen aan het einde van de maand 13 euro minder bijgeschreven. Reden voor de daling is de hogere pensioenpremie. De hogere heffingskortingen wegen daar niet tegenop.
Mensen die het minimumloon verdienen gaan er maandelijks 15 euro op vooruit. Een werknemer met een modaal salaris krijgt er netto 3 euro bij en iemand met anderhalf keer modaal is 5 euro beter af dan vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden