Lonen gaan komende jaren fors omhoog

Nederlanders gaan de komende jaren fors meer verdienen. Volgens nieuwe ramingen van De Nederlandsche Bank zullen de lonen volgend jaar 3 procent stijgen en in 2009 3,3 procent....

Van onze verslaggever Olav Velthuis

Voor ondernemers zullen in de komende twee jaar de loonkosten voor iedere werknemer 4 procent stijgen. De productiviteit van die werknemers stijgt tegelijkertijd veel minder hard.

Om op de zeer krappe arbeidsmarkt nieuwe krachten aan te trekken en het huidige personeel te behouden, zullen werkgevers volgens DNB kwistiger moeten zijn met bonussen en extra salarisverhogingen. De DNB-economen schrijven dat het voor vakbonden en sollicitanten vanwege de spanningen op de arbeidsmarkt prettig onderhandelen is over salarissen.

Maar gezinnen leveren die loonwinst weer in de supermarkt in: doordat bedrijven de hogere lonen doorberekenen in hun producten loopt de inflatie op naar 2,7 procent in 2009.

Nederlanders zullen nog maar korte tijd van de hoogconjunctuur kunnen genieten want het eind ervan is ook al in zicht. Door de loonstijgingen en de oplopende inflatie zal de groei dalen van 2,9 procent vorig jaar (de top van de conjunctuurcyclus) naar 2,4 procent in 2009.

De oplopende rente kan de groei extra dempen. Als de rente 1 procentpunt stijgt, zal de economische groei in 2008 0,7 procent lager uitvallen. Saillant: de DNB-economen rekenden voor hun voorspellingen met een rente van 4,1 procent. Deze is in de tussentijd opgelopen naar meer dan 4,6 procent.

Huizenbezitters zullen door de snel oplopende rente meer kwijt zijn aan hun hypotheek. De hogere rente is ook slecht nieuws voor de Nederlandse overheid. Die zal meer geld kwijt zijn aan rente op haar schulden. De staatsschuld loopt volgens de DNB-ramingen evenwel terug van 48,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) vorig jaar naar 44 procent van het bbp in 2009.

Volgens uitgelekte berekeningen van het Centraal Planbureau zal de Nederlandse overheid weinig extra hoeven lenen: dit jaar kijkt de regering nog tegen een financieringstekort aan van 0,8 procent. Volgend jaar zal dit echter zijn omgeslagen in een overschot van 0,3 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden