Londense beurs steeds duurder

De overnameprijs voor de London Stock Exchange loopt snel op. De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq heeft vorige week 2,4 miljard pond geboden, ongeveer 3,5 miljard euro....

Deutsche Börse werd toentertijd door de eigen aandeelhouders teruggefloten. Euronext kondigde daarop aan geïnteresseerd te zijn, maar deednooit een formeel bod. De Australische Macquarie Bank bood vorig jaar 1,5miljard pond, maar ving bot. Het huidige bod van de Nasdaq is inmiddels alsonvoldoende gekwalificeerd. Nu overwegen de Amerikanen een verhoging.Inmiddels heeft ook de New York Exchange, de beurs van Wall Street, gezegdbelangstelling te hebben.

De biedingsstrijd maakt duidelijk dat de zakenwijk van Londen, de City,bezig is Wall Street als belangrijkste financiële centrum van de wereldte overtreffen.

Londen is voor Amerikaanse financiële instellingen een steedsbelangrijker tussenstation geworden om zaken te doen in Europa, hetMidden-Oosten en Azië. Omdat de Europese landen in tegenstelling tot deVS allemaal hun eigen wetgeving hebben, zijn grensoverschrijdende dealsgecompliceerder en blijft er voor zakenbanken, advocatenkantoren enadviesbureaus meer aan de strijkstok hangen. Londen profiteert daarnaastvan de opkomst van de nieuwe economieën als India en China. Ook deArabische olielanden zijn voor hun deals internationaal vooral actief viaLonden. 'Je gaat naar Tokio als je zaken wilt doen in Japan, naar New Yorkals je zaken wilt doen in de VS en naar Londen als je zaken wilt doen inde rest van de wereld', aldus een bankier.

Veel Amerikaanse banken verdienen nu meer overzee - en met name inLonden - dan op de eigen thuismarkt. In omvang overtreft de Londense marktdie van New York inmiddels op vele markten, waaronder die voorvalutahandel.

Bestuursvoorzitter James Cayne van Bear Stearns karakteriseerde deontwikkeling van de City onlangs als 'sensationeel'. 'Er werken zoveeltopmensen in Londen. Niemand vindt het meer erg op een vliegtuig naar diestad te stappen.' Er zijn zelfs Amerikaanse bedrijven die nu voor eenbeursnotering eerst naar Londen kijken. 'Groot-Brittannië heeft een meerflexibele houding tegenover buitenlandse bedrijven en investeerders dan deVS', aldus een van de Amerikaanse bedrijven.

Als boegbeeld van de City wordt de Londense beurs gezien als een'smakelijke hap met een fantastische reputatie'. De grote aandeelhoudersvan de beurs blijven voorlopig zitten en verroeren zich niet. Tot nu toeheeft hen dat geen windeieren gelegd. Maar als de biedingen steeds hogeroplopen is het de vraag of zij uiteindelijk niet overstag zullen gaan. Wiede London Stock Exchange wil kopen, zal nu echter heel diep in de buidelmoeten tasten. Euronext zal zeker twee keer zoveel moeten betalen als ruimeen jaar geleden.

Echter, die Europese fusiebeurs beweegt zich inmiddels in de richtingvan Deutsche Börse. Dat bleek dinsdag in Parijs, bij de presentatie vande jaarcijfers. Euronext heeft zich het afgelopen jaar juist verzet tegeneen samengaan met Deutsche Börse. Ruim een maand geleden werd gemeld datde bedrijfsmodellen niet bij elkaar passen. Dinsdag werd nog steeds gereptvan onderlinge verschillen, maar nu is het beursbedrijf wel bereid diehindernissen te slechten. Enkele grote Angelsaksische aandeelhouders vanEuronext sturen al langer aan op een fusie met Deutsche Börse.

Topman Jean-Francois Théodore wilde niet zeggen binnen welke termijnhij een definitieve keuze maakt voor Londen of Frankfurt. Euronext heeftnaar eigen zeggen een 'uitstekend jaar' achter de rug, met een nettowinstvan 241,8 miljoen euro, ruim 60 procent meer dan in 2004. VolgensThéodore zal de winst dit jaar toenemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden