Nieuws

Londen en New York in actie tegen beurs Amsterdam

Londen en New York willen zich niet de kaas van het brood laten eten door Amsterdam. De City en Wall Street kijken met argusogen naar de nieuwe handelsplatformen die zich in Nederland vestigen en de toevloed van nieuwe noteringen op Euronext Amsterdam. Vooral Spacs – grote geldzakken of blanco chequefondsen die op jacht zijn op naar groeibedrijven – zouden massaal naar Amsterdam willen.

Peter de Waard
The City, het zakencentrum van Londen met uitzicht over de Thames. Beeld Getty Images
The City, het zakencentrum van Londen met uitzicht over de Thames.Beeld Getty Images

De Britse autoriteiten willen de regelgeving aanpassen om een uittocht uit Londen te voorkomen. De financiële sector geeft daar aan ruim 750 duizend mensen werk. Londen wil onder meer de zogenoemde duale notering mogelijk maken. Dat betekent dat jonge bedrijven ook aandelen op de beurs zouden mogen noteren met een beperkt stemrecht, zoals in Nederland het geval is. Vooral bij jonge fintech- en biotechbedrijven willen de oprichters-eigenaren niet meteen bij een beursnotering een deel van hun macht verliezen.

Noodkreten uit de City

Londen kent ook beperkingen voor de notering van Spacs. De noteringen moeten worden opgeschort als die bedrijven daadwerkelijk een prooi in het vizier hebben. In Amsterdam kan bij Spacs ook dan gewoon worden door gehandeld. Een adviescommissie heeft nu voorgesteld dat ook Londen dit moet toestaan. Daarnaast zouden de eisen die de Britse waakhond nu stelt aan de inhoud van prospectussen bij een beursgang moeten worden afgezwakt. In de City zelf klonken deze week allerlei noodkreten. Jack Neill-Hall van brancheorganisatie TheCityUK zei dat ‘het VK ervoor moet zorgen zijn Premier League-reputatie op de financiële markt te behouden.’

In januari bleek Amsterdam ineens het grootste handelscentrum van Europa voor aandelen te zijn doordat verschillende handelsplatformen hun aandelentransacties via een Amsterdamse hub lieten verlopen. Het marktaandeel van Londen bij derivaten (opties, futures, swaps) in euro’s bleek te zijn gedaald van 40 naar nog maar 10 procent. Britse banken hebben een fiks deel van hun activa overgeplaatst naar andere financiële centra. In totaal gaat het hierbij om een bedrag van 1,2 biljoen euro, zo’n 16 procent van de totale activa van in Londen geregistreerde banken. Barclays bracht 250 miljard euro van zijn activa over naar Dublin, JP Morgan Chase in Londen 230 miljard naar Duitsland. Andrew Bailey, de gouverneur (president) van de Britse centrale bank zei deze week bezorgd te zijn over pogingen van de EU ook de clearing (afwikkeling van effectenorders) over te hevelen naar het continent.

Escalatie Brexit-spanningen

Een van de redenen voor de verschuiving is de Brexit. Het VK en de EU hebben nog altijd geen akkoord bereikt over de harmonisering van de regels voor financieel verkeer, waardoor vanuit Londen niet op markten op het continent mag worden gehandeld. Deze maand zal worden gesproken over een akkoord, maar experts twijfelen of dat lukt. Londen wil niet dat Brussel zich met de Britse regelgeving bemoeit. Maar de EU is niet erg toegeeflijk nu ze ziet dat een flink deel van de effectenhandel plus de bijbehorende banen zich van Londen zich naar Europese financiële centra verplaatsen. Bailey waarschuwde dat de ‘de EU zo agressief te werk zal gaan dat de Brexit-spanningen zullen escaleren’.

New York ligt intussen ook op de loer. Dat denkt te kunnen profiteren van de ruzie tussen het VK en de EU door Europese Spacs voor een notering naar Wall Street te halen. Lilium, een Duitse start-up die elektrische vliegtuigjes ontwikkelt die verticaal kunnen opstijgen, zou overwegen zich door een Amerikaanse Spac te laten overnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden