Logement Van Gogh in 2000 open

Het Van Gogh-huis in Drenthe blijft behouden en wordt gerestaureerd. Daarmee krijgt de provincie een toeristische trekpleister van formaat. De plannen met het voormalige logement Scholte in het tweelingdorp Veenoord/Nieuw-Amsterdam zijn nagenoeg rond, dankzij een Europese subsidie....

Van Gogh logeerde eind 1883 twee maanden in het logement tijdens zijn zogenoemde Drentse periode. Hij schilderde er onder meer De Ophaalbrug, de brug over de Hoogeveense Vaart.

Enkele jaren geleden dreigde het pand te worden opgeofferd aan nieuwbouw. Dat is voorkomen mede door inspanningen van de Drentse Van Gogh-kenner Wout Dijk en later de Stichting Van Gogh en Drenthe. De restauratie kost 3,2 miljoen gulden. De helft komt uit Brussel.

Begin volgend jaar gaat het huis open voor het publiek. Het logement wordt teruggebracht in de stijl van 1883, compleet met het karakteristieke balkonnetje dat de kamer van Van Gogh sierde. De sfeer van die tijd kan worden geproefd in de gelagkamer.

De ophaalbrug wordt opgeknapt en de trekschuit De Snikke, waarmee de schilder van Hoogeveen naar Nieuw-Amsterdam voer, gaat voor toeristen varen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden