Loek Hermansstort eigen club in crisis

De lobbyorganisatie van het midden- en kleinbedrijf, MKB Nederland, is in grote beroering door de voorgenomen samenwerking met VNO-NCW. MKB-voorzitter Loek Hermans wordt verweten de samenwerking door te drukken....

Eind 2005 kondigde Hermans een federatie aan met de organisatie vangrote bedrijven, VNO-NCW. Binnen MKB Nederland is grote onrust ontstaanover de samenwerkingsplannen Volgens een aantal toonaangevende MKB'ersheeft Hermans 'uitverkoop gehouden' om zelf, naast VNO-NCW-voorzitterBernard Wientjes, vice-voorzitter van de gezamenlijke organisatie teworden.

Het zou de bedoeling zijn dat de hoofdkantoren van beidewerkgeversorganisaties per april fuseren. Het hoofdkantoor van MKBNederland zou dan gaan dienen als vestiging van de AWVN, het aan VNO-NCWgelieerde bedrijf dat werkgevers adviseert bij CAO-overleg en sociaalbeleid.

Twee grote organisaties die lid zijn van zowel MKB als VNO-NCW,bouwersorganisatie Bouwend Nederland en de organisatie van installateursUneto-VNI, zijn de drijvende kracht achter de fusie. De organisatie vankleine en middelgrote metaalbedrijven, de Metaalunie, voelt daarentegenweinig voor de samenwerking.

Inmiddels is de bom bij de MKB-werknemers gebarsten. Op 6 januari zijnde directeur van MKB Nederland, Wim van der Maas, en de voorlichtster doorHermans op non-actief gesteld. Daardoor is MKB Nederland voor commentaaronbereikbaar. Voorzitter Hermans is met een delegatie onder leiding vanstaatssecretaris Wijn van Financiën naar China.

Hermans heeft aangegeven de twee werknemers die ieder meer dan twintigjaar bij de organisatie werken, te willen ontslaan.Vorige week is eeninterim-directeur aan de slag gegaan. Dat heeft kwaad bloed gezet omdat devoorzitter formeel niets te zeggen heeft over de organisatie.

Oud-minister van Onderwijs en commissaris van de koningin in FrieslandHermans (VVD) werd in 2003 voorzitter van MKB Nederland als opvolger Hansde Boer. Van het bestuur kreeg hij de opdracht de organisatie profiel tegeven en leden te werven. Nu wordt hem verweten dat hij slechts een groteorganisatie als lid heeft binnengehaald. Het gaat om de organisatie vanuitgevers, het Nederlands Uitgeversverbond, waarvan hij ook voorzitter is.Het NUV is ook lid van VNO-NCW.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden