Loek Hermans stort eigen club in crisis

De lobbyorganisatie van het midden- en kleinbedrijf, MKB Nederland, is in grote beroering door de voorgenomen samenwerking met VNO-NCW. MKB-voorzitter Loek Hermans wordt verweten de samenwerking door te drukken....

Eind 2005 kondigde Hermans een federatie aan met de organisatie van grote bedrijven, VNO-NCW. Binnen MKB Nederland is grote onrust ontstaan over de samenwerkingsplannen Volgens een aantal toonaangevende MKB’ers heeft Hermans ‘uitverkoop gehouden’ om zelf, naast VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes, vice-voorzitter van de gezamenlijke organisatie te worden.

Het zou de bedoeling zijn dat de hoofdkantoren van beide werkgeversorganisaties per april fuseren. Het hoofdkantoor van MKB Nederland zou dan gaan dienen als vestiging van de AWVN, het aan VNO-NCW gelieerde bedrijf dat werkgevers adviseert bij CAO-overleg en sociaal beleid.

Twee grote organisaties die lid zijn van zowel MKB als VNO-NCW, bouwersorganisatie Bouwend Nederland en de organisatie van installateurs Uneto-VNI, zijn de drijvende kracht achter de fusie. De organisatie van kleine en middelgrote metaalbedrijven, de Metaalunie, voelt daarentegen weinig voor de samenwerking.

Inmiddels is de bom bij de MKB-werknemers gebarsten. Op 6 januari zijn de directeur van MKB Nederland, Wim van der Maas, en de voorlichtster door Hermans op non-actief gesteld. Daardoor is MKB Nederland voor commentaar onbereikbaar. Voorzitter Hermans is met een delegatie onder leiding van staatssecretaris Wijn van Financiën naar China.

Hermans heeft aangegeven de twee werknemers die ieder meer dan twintig jaar bij de organisatie werken, te willen ontslaan.Vorige week is een interim-directeur aan de slag gegaan. Dat heeft kwaad bloed gezet omdat de voorzitter formeel niets te zeggen heeft over de organisatie.

Oud-minister van Onderwijs en commissaris van de koningin in Friesland Hermans (VVD) werd in 2003 voorzitter van MKB Nederland als opvolger Hans de Boer. Van het bestuur kreeg hij de opdracht de organisatie profiel te geven en leden te werven. Nu wordt hem verweten dat hij slechts een grote organisatie als lid heeft binnengehaald. Het gaat om de organisatie van uitgevers, het Nederlands Uitgeversverbond, waarvan hij ook voorzitter is. Het NUV is ook lid van VNO-NCW.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden