Nieuws Listeriabesmetting

Listeriabesmetting kost moederbedrijf Offerman nu ook miljoenen

De listeriabesmetting bij het ­Nederlandse vleesbedrijf ­Offerman krijgt, voorspelbaar, grote financiële gevolgen. Offermans Belgische moedermaatschappij Ter Beke kwam maandag met een geduchte winstwaarschuwing. Beleggers namen de waarschuwing ­meteen ter harte: de koers stortte in.

Listeria denitrificans. SEM x 15 000 Beeld Imageselect

Het aandeel opende de handelsdag in Brussel met een verlies van 22 procent, maar herstelde zich daarna weer. Eind van de middag bedroeg het verlies nog altijd rond 10 procent.

Ter Beke is een forse vleeswarenfabrikant. Het bedrijf in het Oost-Vlaamse Lievegem heeft een omzet van 680 miljoen euro, en had vorig jaar een winst van 7,2 miljoen. Maar het heeft kennelijk een slechte hand van overnemen: Offerman werd nog maar net in 2017 overgenomen van de Zwanenberg Food Group. Enkele weken geleden, bij de presentatie van de halfjaarcijfers, toonde Ter Beke zich nog fier op deze nieuwe dochter, die ‘goed bleef presteren’.

Vorige week raakte het Aalsmeerse ­bedrijf Offerman in opspraak toen het RIVM bekendmaakte dat drie sterfgevallen en een miskraam waren toe te schrijven aan een stam van listeriabacteriën die voorkomt bij Offerman. Ook zouden de afgelopen twee jaar zeker twintig mensen ziek zijn geworden van de ­gevaarlijke bacterie.

Daarop moest het Aalsmeerse bedrijf op stel en sprong dicht. Of Offerman schuld heeft aan die tragische gevallen, laat moedermaatschappij Ter Beke nog even nadrukkelijk in het midden. ‘Over de bewering als zou dit duiden op een causaal verband tussen beide, hebben wij op dit ogenblik geen verdere informatie.’

Over de financiële gevolgen geeft Ter Beke meer duidelijkheid. Die komen neer op 10 procent van de ‘onderliggende ebitda’, zoals de bruto winst in ­financiële kringen wordt genoemd. Over de eerste helft van het jaar bedroeg die ‘onderliggende ebitda’ al 25 miljoen euro, dus de klap van Offerman kan Ter Beke zomaar 5 miljoen euro kosten. En dan zou nog maar weinig van de nettowinst resteren.

Of de naam Offerman ooit nog ­gebruikt zal worden, daarover laat het persbericht van Ter Beke zich niet uit. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden