Linschoten gaat vrijuit bij DSB

AMSTERDAM Na ABN Amro-topman Gerrit Zalm gaat ook een andere prominente VVD’er vrijuit in het DSB-debacle. Ex-staatssecretaris Robin Linschoten die als commissaris actief was bij de bank van Dirk Scheringa, heeft daar niet zo gefaald dat hij geen andere post in de financiële wereld meer mag vervullen....

Dat concluderen De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Terwijl zij in het geval van Zalm nog lijnrecht tegenover elkaar stonden, zijn ze het dit keer roerend eens. Linschoten kan daarom commissaris blijven bij zorgverzekeraar Menzis.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat gisteravond bekendgemaakt. In een summiere brief aan de Tweede Kamer stelt hij dat de toezichthouders positief hebben geoordeeld over de betrouwbaarheid van Linschoten. In februari van dit jaar lekte nog een brief uit van directeur Henk Brouwer van DNB waarin werd gesteld dat de commissarissen, onder wie Ed Nijpels en Robin Linschoten, steken hadden laten vallen nadat DSB onder verscherpt toezicht was gesteld door DNB. Nijpels besloot daarna af te treden als voorzitter bij het ABP, zodat het onderzoek in zijn geval meteen werd gestaakt. Waarom DNB nu Linschoten het voordeel van de twijfel geeft, is niet duidelijk. Details van het onderzoek zijn niet verstrekt.

Wel zijn de bevindingen van de beide toezichthouders getoetst door Michiel Scheltema die het onderzoek naar de ondergang van DSB leidt. De openbaarmaking van de onderzoeken van de toezichthouders over Zalm leidde tot opschudding. DNB vond hem betrouwbaar, de AFM niet.

De Tweede Kamer en De Jager vonden deze procedure erg ongelukkig, omdat Zalm hierdoor alsnog werd beschadigd, hoewel die daar zelf geen conclusies aan besloot te verbinden.

De Jagers voorganger Wouter Bos heeft de toezichthouders eind vorig jaar gevraagd te oordelen over het functioneren van voormalige DSB-bestuurders die toen nog actief waren in de financiële sector. In totaal werd gesproken over zeven personen.

Naast die naar Nijpels zijn ook de onderzoeken naar de DSB-bestuurders Dirk Scheringa en Hans van Goor gestaakt, omdat die geen functies meer hebben in de financiële wereld. Ook naar de betrouwbaarheid van president-commissaris Rob Bonnier zou geen onderzoek meer plaatsvinden. Er is nog wel een derde onderzoek gaande. Een mogelijke kandidaat is ex-commissaris Age Offringa, die nog bij Nassau Verzekeringen actief is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.