Linkerschoenen op het strand

In deze rubriek worden kunstwerken belicht die te koop zijn bij galeries, veilingen en op internet. Deze week werk van Jannie Regnerus....

Wie?

Wie?
Jannie Regnerus (1971) is een dubbeltalent. Ze fotografeert, maakt video’s en schrijft. Voor haar boek Het geluid van vallende sneeuw over een reis door Japan kreeg ze de VPRO Bob den Uyl prijs.

Waarvan kennen we haar als beeldend kunstenaar?

Waarvan kennen we haar als beeldend kunstenaar?
Ze kreeg eind jaren negentig bekendheid met video’s, waarin ze een blauwe lap drapeert in een woestijn of bellen blaast in een bosmeer. Op een oer-Hollands weggetje schrijft ze haar diepste geheim met water, dat verdampt voordat de woorden leesbaar worden. Haar werk is poëtisch en dicht bij de natuur.Haar nieuwste project bij Ellen de Bruijne Projects is daarop geen uitzondering.

Ze heeft drie jaar niet geëxposeerd, wat hebben die jaren van afwezigheid gebracht?

Ze heeft drie jaar niet geëxposeerd, wat hebben die jaren van afwezigheid gebracht?
Het klinkt een beetje pathetisch, maar Left – een dia-installatie over aangespoelde schoenen – ademt een levenswijsheid waarbij het eerdere werk pril aandoet – poëtisch, maar oppervlakkig. Basis voor Left vormt een krantenartikel over in zeestroming gespecialiseerde wetenschappers. Die hebben ontdekt dat op de Nederlandse kust aanzienlijk meer linkerschoenen aanspoelen, terwijl de rechterexemplaren op de Engelse en Schotse kunst belanden. Regnerus struinde een aantal maanden langs de Hollandse stranden en ontdekte dat het waar is.

Ja, en?

Ja, en?
Tachtig dia’s geven de gevonden voorwerpen weer: door weer, wind en schelpen aangevroten sloffen, gympies en kistjes in spectaculaire landschappen van zand, zeeschuim en zonnestralen. De dia-installatie gaat vergezeld van een aandoenlijke opeenhoping van de schoenen. Wie het achterliggende verhaal niet kent, ziet nauwelijks dat het alleen om linkerschoenen gaat. Het mijmeren beperkt zich tot vragen over het eerdere leven van de schoen en het lot van de drager. Voor wie het verhaal wel kent, is het mijmeren schier eindeloos en onbeperkt – over het raadsel en de oerkracht van de zee, over een koppel schoenen dat op drift raakt.

Prijs?

Prijs?
8500 euro exclusief BTW voor tachtig dia’s in een carrousel vergezeld van de originele, aangespoelde schoenen in een bedje van wier en zand. Van de dia’s zijn ook foto’s te koop: een enkele voor 450 euro ex BTW of een serie van 13, voor 4000 euro ex BTW.

Wie koopt er nu een dia-installatie?

Wie koopt er nu een dia-installatie?
Een museum, hoopt galeriehoudster Ellen de Bruijne. Hoewel ook particulieren breder verzamelen en op hun slaap- of studeerkamer ruimte hebben voor video’s of installaties.Marina de Vries

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden