Linda de Mol verliest rechtszaak tegen fiscus

Het Talpa-avontuur dreigt voor Linda de Mol minder lucratief te worden dan zij aanvankelijk hoopte. Vrijdag verloor de tv-ster een kort geding dat zij had aangespannen tegen de Belastingdienst....

Kern van het conflict is de vraag of Linda de Mol freelancet of als werknemer in dienst is bij de tv-zender van haar broer. Het is voor haar gunstig om als freelancer te boek te staan, omdat Talpa dan geen loonbelasting en andere sociale premies hoeft af te dragen.

Voor het seizoen 2005-2006 sprak De Mol met de Belastingdienst Gooi- en Vechtstreek af dat zij als freelancer namens de Linda de Mol Producties BV facturen mocht sturen naar Talpa. De presentatrice was er stilzwijgend van uitgegaan dat deze afspraak in het nieuwe seizoen ook gold.

Zij had de pech dat de belastingambtenaar met wie zij deze afspraak had gemaakt, niet langer haar dossier behandelde. Zijn vervanger liet op 12 mei 2006 aan De Mol weten dat zij wat hem betreft in dienst was bij Talpa. Als gevolg daarvan moet de tv-zender tonnen, zo niet miljoenen voor Linda afdragen.

De Mol werd vrijdag doorverwezen naar de Belastingrechter. Volgens de kortgedingrechter heeft de presentatrice niet aannemelijk gemaakt dat de oude afspraken ook nu nog zouden gelden.

Daarmee heeft de presentatrice een groot financieel probleem. Dat is althans wat haar advocaat vorige week in de rechtzaal betoogde. Talpa zou De Mol niet willen uitbetalen voordat de conflicten tussen De Mol en de Belastingdienst uit de wereld zijn. De Mol zegt dat ze haar reserves moet aanspreken om het personeel van haar productiebedrijf te kunnen betalen.

Het is niet duidelijk of De Mol in het afgelopen jaar echt geen cent kreeg uitbetaald van haar broer. Woordvoerder Thomas Notermans noemt het een privé-aangelegenheid, maar zegt: ‘Je kunt als bedrijf natuurlijk wel onderling regelen dat je een voorschot krijgt.’ Volgens hem is het logisch dat de advocaat volhoudt dat De Mol niets krijgt. ‘Je weet hoe dat gaat. De rechter moet wel een beetje het idee hebben dat er een spoedeisend belang in het spel is.’

De Mol zelf hult zich in stilzwijgen. Vorige week verscheen zij niet in de rechtszaal, tot teleurstelling van de massaal toegestroomde roddelpers.

Haar manager, Xenia Kasper, laat uit Spanje weten niet te willen reageren op het vonnis.

Het is niet de eerste keer dat De Mol in de clinch ligt met de Belastingdienst. In 2001, toen zij voor de TROS werkte, stelde de Belastingdienst dat De Mol op de loonlijst stond van de omroep. Zelf was ze met de TROS overeengekomen dat ze als zelfstandig ondernemer programma's als Loveletters zou presenteren. ‘We hebben hier nooit problemen over gehad met Linda. Met andere sterren heb ik daar nog wel eens een robbertje moeten vechten’, zegt voormalig TROS-voorzitter Karel van Dodenwaerd.

Niek Peters, de advocaat van De Mol weet nog niet of de presentatrice naar de Belastingrechter stapt. ‘Voorlopig geef ik geen commentaar.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden