Limburg strijdt tegen grote berg rottende aardappelen

De partij ligt achter de enorme opslagloodsen van Koval bv in het Limburgse Ittervoort. Zonder het bedrijfsterrein te betreden is er van de ongeveer vijfhonderdduizend kilo rottende aardappelen niets te zien....

Van onze verslaggever André Lammerse

De verspreiding van de stank wordt bestreden met een dekzeil dat het bedrijf inmiddels over de berg heeft gespannen. 'Daardoor ruik je nu wat minder dan in de afgelopen weken', zegt W. Tegels bij de poort van het bedrijf. Het hoofd milieuzaken van de gemeente Hunsel heeft deze middag een afspraak met een aannemer. Die moet volgende week het regenwaterbassin saneren dat pal naast de aardappelcoöperatie ligt. Het bassin, de afvoerkanalen en het riool raakten de afgelopen weken ernstig vervuild met het lekwater uit de aardappelen.

De gemeente Hunsel is dan ook nog niet klaar met bedrijf. Koval, een handelshuis voor aardappelboeren in Nederlands- en Belgisch-Limburg, liet ten minste een maand een afgekeurde partij aardappelen op het terrein liggen. Volgens directeur M. de Dobbelaere van het bedrijf overdrijft de gemeente de milieuschade schromelijk. 'Er ligt bovendien niet meer dan vierhonderd ton aardappelen.'

De gemeente schat de hoeveelheid op vijfhonderd à duizend ton en houdt Koval aansprakelijk voor een groot milieuprobleem. Door op het industrieterrein snel in te grijpen met pompinstallaties en pijpleidingen wist de gemeente te voorkomen dat de rottende aardappelsappen (percolaat) in de ecologisch rijke Uffelse Beek stroomden.

Tegels: 'Percolaat onttrekt alle zuurstof aan het water. De vissen en andere organismen hadden massaal het loodje gelegd. De Uffeltse Beek is door het oog van de naald gekropen.'

Ook justitie beraadt zich op stappen tegen het bedrijf. Door de grote lozingen van het zuurstofloze percolaat in het riool dreigden de zuiveringsinstallaties in Panheel enkele keren uit te vallen.

Aan directeur De Dobbelaere is de commotie niet besteed. 'Het probleem is ontstaan door de gemeente die de zaak zo heeft opgeblazen. Er is wat aardappelwater in het riool gelekt, meer niet. Normaliter moet een zuiveringsinstallatie zoiets kunnen verwerken, maar de capaciteit in Panheel was te gering. Daarom vangen we het nu zelf op en brengen het naar een grotere zuiveringsinstallatie.'

Het weglekken van het percolaat werd vier weken geleden ontdekt door een inwoner van Ittervoort. De gemeente kwam meteen in actie en is sindsdien bezig geweest met waterhuishoudkundige noodmaatregelen. De kosten zullen op Koval worden verhaald. Het bedrijf is verder gesommeerd de aardappelen uiterlijk dinsdag weg te halen. Gebeurt dat niet dan riskeert het bedrijf een dwangsom van veertigduizend gulden voor iedere dag dat de aardappelen blijven liggen. Tegels: 'Die berg blijft anders nog maanden lekken'.

Koval zal dinsdag bij de Raad van State beroep aantekenen tegen de dwangsombeschikking. Directeur De Dobbelaere zegt te onderzoeken of hij de partij kwijt kan bij een composteringsfirma. Daar zou hij de aardappelen gratis kunnen aanbieden.

Bij de Limburgse afvalverwerking kan dat in elk geval niet. Het storten van vierhonderdduizend kilo rotte aardappelen zou Koval 172 duizend gulden kosten, exclusief transportkosten. Maar hoe langer Koval wacht, des te lichter de aardappelen worden. Dat kan bij de vuilstort een kostenbesparing van 80 procent opleveren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden