Lijsttrekker van GroenLinks behoeft geen mediatraining

De lijstaanvoerder van GroenLinks Paul Rosenmöller kan zo tien onderwerpen bedenken waarover hij met Wim Kok wil discussiëren. Alleen: Kok wil niet....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

Na school stond er voor de jonge Paul Rosenmöller thuis thee met een koekje klaar. 'En daarna huiswerk maken', vertelt de fractievoorzitter van GroenLinks zijn jeugdige gehoor op een discussiebijeenkomst maandag in een Haags hamburgerrestaurant. En nou ja, af en toe stiekem een koekje pikken.

'Nee, even zonder gein, dat is natuurlijk ouwelullenpraat', lacht hij de jongeren toe, die klagen over verveling en ontoereikende hangplekken. Rosenmöller onderhoudt zijn gespreksgenoten en vraagt honderduit. Het gaat hem allemaal gemakkelijk af.

'Paul is een natural', zegt Tom van der Lee (33), de voorlichter van de Kamerfractie. 'Die gaan we niet nog eens sturen met allerlei communicatietips.' Rosenmöller heeft naar eigen zeggen nooit een mediatraining gevolgd. En de mediaoptredens van de lijsttrekker worden door het campagneteam van GroenLinks achteraf niet of nauwelijks besproken.

De stemming is opperbest in de partij, die op een eclatante verkiezingswinst lijkt af te stevenen. Het hoofd van de lijsttrekker siert de levensgrote posters die nu overal in het land worden geplakt - alleen de PvdA lijkt net zo zwaar in te zetten op de persoon.

Dat was vier jaar geleden wel anders. 'Deze periode begonnen we al terug te lopen in de peilingen', weet campagneleider Lagendijk nog. Rond de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 zou GroenLinks op elf zetels hebben kunnen rekenen, in mei werden het er vijf, een verlies van één.

De eigen evaluatie van het echec, uitgevoerd door de commissie-Lucas, wond er geen doekjes om. De GroenLinks-houseparty, die een hoogtepunt van de campagne had moeten zijn, werd afgekeurd. En het duo-lijsttrekkerschap van Ina Brouwer en Mohamed Rabbae was een mislukking. De campagne was daarnaast 'inhoudsloos', 'te veel vorm', en er was een gebrek aan 'machtsstrategie', waarmee het negeren en kleineren door de grootste concurrenten PvdA en D66 kon worden gepareerd.

De uitgangspositie is nu luxueuzer. Er bestaat geen twijfel meer over de eerste man: dat Rosenmöller de kar zou trekken stond vier jaar geleden al vast. En de partij kiest nu voor inhoud.

De komende weken zijn er een paar grote bijeenkomsten in het land, waar Rosenmöller een aantal belangrijke plannen, die in het verkiezingsprogramma al zijn aangekondigd, zal lanceren. Het betreft plannen voor de zorg, het onderwijs, milieu en infrastructuur en de sociale zekerheid.

In de oppositie probeerde GroenLinks zo veel mogelijk alternatieven voor het paarse beleid te bieden - als het even kon linkser en socialer. De initiatieven van de kleine oppositiepartij over bijvoorbeeld recht op deeltijdwerk en de reparatie van de Nabestaandenwet heeft paars tandenknarsend moeten accepteren.

Die 'linkse initiatieven' vormen het hart van de campagnestrategie. De tegenstander die daar het meest onder lijdt, is de PvdA - het gevecht met D66 lijkt immers al beslecht. Het arsenaal aan twijfelende kiezers dat GroenLinks nog moet binnenhalen om de prognoses om te zetten in een overwinning, neigt hoofdzakelijk naar de partij van de premier.

Met de progressieve thema's heeft Rosenmöller de open zenuw van de PvdA gevonden. Het zure gezicht dat Kok telkens weer trekt als hij op tv met GroenLinks of Rosenmöller wordt geconfronteerd, bewijst dat.

Afgelopen weekeinde sprak Kok opeens over 'schrijnende armoede'. Lagendijk: 'Ons thema. De kunst is om de anderen daarover te laten praten. Je moet niet zelf altijd al die ballen in de lucht willen houden.'

Het liefst zou Rosenmöller dagelijks met Kok de degens willen kruisen. Hij weet zo tien onderwerpen te bedenken uit het 'paarse VVD-beleid', waarmee hij zijn tegenstander om de oren kan slaan.

Maar Kok mijdt Rosenmoller. 'Na alles wat de PvdA nu over ons gezegd heeft zou het toch wel fair zijn als hij eens een uurtje met me over moderne linkse politiek zou praten', vindt Rosenmöller.

Kok gaat het uit de weg. Pas na lang tegenstribbelen heeft hij toegestaan dat Rosenmöller tijdens het grote tv-debat op 5 mei met hem discussieert. 'Zeven minuten', schampert Van der Lee.

Als het aan GroenLinks ligt, worden dat voor Kok zeven pijnlijke minuten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden