Lidl schaft band voor ongestelde medewerksters af

Lidl, de Duitse supermarktketen, heeft de 'menstruatieband' afgeschaft. Vrouwelijke medewerkers van Lidl hoeven niet langer een hoofdband te dragen tijdens hun menstruatieperiode, meldt het Duitse vakblad Lebensmittelzeitung....

Van onze verslaggeefster Wil Thijssen

De hoofdband was verplicht, zodat de filiaalleiding duidelijk kon zien wie ongesteld is, en wie niet. De maatregel was bedoeld om overbodige plaspauzes van medewerksters te voorkomen: menstruerende vrouwen mochten onbeperkt plassen, de overige medewerkers mogen alleen tijdens de officiële lunchpauze naar de wc.

Volgens het blad Lebensmittelzeitung ging het de leiding van Lidl er vooral om dat caissières zo beperkt mogelijk naar het toilet gaan, om kosten te besparen en wachtrijen voor de kassa's zo veel mogelijk te beperken. Lidl is een zogenaamde discounter: alles is erop gericht om kosten en prijzen zo laag mogelijk te houden, om zo veel mogelijk klanten te trekken.

Na commotie over de hoofdband in de Tsjechische pers, is deze niet meer om de hoofden van caissières gesignaleerd. De band werd uitgebreid becommentarieerd in de kranten in Tsjechië, en veroorzaakte toenemende spanningen in de relatie tussen Lidl Duitsland en Lidl Tsjechië. Ook de supermarktketens Plus, Penny, Norma en Globus uitten in toenemende mate kritiek op de menstruatieband van hun concurrent. Dit zou de reden zijn waarom Lidl de maatregel onlangs geruisloos heeft afgeschaft.

Of menstruerende vrouwen nu alleen nog naar het toilet mogen tijdens de pauze, of dat alle medewerkers nu onbeperkt mogen plassen, is niet bekend. Lidl zelf weigert ieder commentaar op de kwestie. Het bedrijf praat principieel niet met de pers. Om die reden blijft onduidelijk of de menstruatiearmband immiddels ook op medewerkers in Polen is getest, zoals het Duitse vakblad vermoedt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden