Lichtvoetig lopen met een paspoort

Sportschoenenmerk Asics verzamelt kenmerken van zoveel mogelijk voeten om zijn loopschoenen te verbeteren. Een enkele gelukkige kan zelfs zijn voeten laten scannen en precies het juiste model bestellen....

Tekst Ellen van den Berg

Mijn voeten hebben een paspoort. Nog geen drie weken geleden geleden waren het lichaamsdelen, zonder identiteit, licht verwaarloosd en weinig bemind. Sinds kort echter liggen hun kenmerken, lengte, afwijkingen en karakteristieken opgeslagen in Japan, in een enorme databank van het sportmerk Asics. De weg van onbekend en onbemind naar onderzocht en gekoesterd is een route die veel voeten vóór mij al hebben afgelegd.

Hardloopmerken kunnen de klok erop gelijk zetten. Elk jaar in januari rennen consumenten massaal naar de sportspeciaalzaak voor een paar hardloopschoenen, eventueel aangevuld met een setje kleding. Geschrokken door de cijfers op de weegschaal na de feestdagen, of met de goede voornemens van de jaarwisseling in het achterhoofd, downloaden hardlopers in spe trainingsschema’s of melden zich aan voor begeleiding bij hardloopclubjes in de buurt.

Het is een trend die voorlopig zijn eind nog niet heeft bereikt. De Atletiekunie meldde begin dit jaar dat haar ledenaantal weer gestegen is. Het spectaculairst is de toename van de Dutch Runners. Deze virtuele loopgroep van de Atletiekunie is in een jaar tijd gegroeid van 7.500 naar 11 duizend, een stijging met 47 procent. Dit zijn alleen nog maar de cijfers van hardlopers die zich hebben aangesloten bij een organisatie. Geschat wordt dat het totaal aantal hardlopers in Nederland, meer mannen dan vrouwen, ruim 3 miljoen bedraagt.

Het is januari 2009. Ook bij mij heeft het hardloopvirus toegeslagen. De flow waarover lopers praten, het lijf dat zo lekker gaat aanvoelen, de stress die je ermee wegloopt: dat wil ik ook. Ik koop een paar goede schoenen en met een trainingsschema begin ik te rennen. En wat ik nooit gedacht had te kunnen, blijkt mogelijk: kilometers door de duinen hollen, het verstand op nul, de blik op oneindig.

Vooral vrouwen trekken de laatste jaren de loopschoenen aan. Onderzoek in opdracht van de sportschoenenfabrikant Asics leert dat 40 procent van alle vrouwelijke hardlopers in Nederland minder dan een jaar geleden is begonnen met lopen. En dat worden er meer. Uit het rapport De Tweede Loopgolf van bijzonder hoogleraar sportontwikkeling Maarten van Bottenburg blijkt dat nog eens een derde van de vrouwen belangstelling voor de loopsport heeft, of verwacht in de toekomst de sport te gaan beoefenen. Vrouwen zijn bezig met een inhaalrace.

Terug naar mijn voeten. Naar vrouwenvoeten in het algemeen. Vrouwen blijken tot tien keer zoveel kans op blessures te hebben als mannen, vooral in het enkel- en kniegewricht. Robert van Til, technical representative bij Asics Benelux, weet waardoor dat komt. Van Til heeft een biomedische achtergrond, is fysiotherapeut en weet alles van de anatomie van de hardloper. Het bekken van vrouwen is breder, wijder en lager dan het bekken van een man. Ook hebben vrouwenbenen een andere stand. Plat gezegd: wij vrouwen hebben van nature X-benen.

Dat is nog maar het begin van het verhaal. Het hormoon oestrogeen, belangrijk voor zwangerschap en menstruatie, heeft een keerzijde. Het maakt de pezen en gewrichtsbanden van vrouwen flexibeler, wat prettig is wanneer je kinderen gaat baren, maar bij het hardlopen maakt het je gevoeliger voor blessures.

Dan is er nog de anatomie van de voet. Veel vrouwen kampen met een neiging tot hallux valgus, de uitstekende knobbel aan de binnenzijde van de voorvoet. Vrouwen zijn gemiddeld minder lang dan mannen, ze zijn lichter en hun voeten hebben daardoor op andere plekken demping nodig dan mannenvoeten.

Ik ben benieuwd naar mijn eigen anatomie. Wat voor loper ben ik? Zijn de schoenen die ik nu draag de beste voor mij? Wat zijn de zwakke plekken van mijn voeten? Om dat te onderzoeken maakt Asics gebruik van een voetscanner. Een peperduur apparaat waarvan er maar één is in Nederland, dat dagelijks wordt ingezet om professionele sporters aan maatschoeisel te helpen en voor één dag is vrijgemaakt voor de pers. De consument moet het vooralsnog stellen met een videoanalyse in de hardloopspeciaalzaak, op een hardloopband of op een speciaal daarvoor aangelegde baan in de winkel.

Op aanwijzingen van Van Til steek ik mijn linkervoet in het apparaat, een lichtdichte doos waarin de voet door laserlicht wordt afgetast. Na een paar seconden begint de voet zich driedimensionaal af te tekenen op een beeldscherm. De rechtervoet ondergaat dezelfde behandeling.

De voetscanner staat in verbinding met het onderzoekscentrum van Asics in Japan. De gegevens van mijn voeten worden daar opgeslagen en vergeleken met de gegevens van andere vrouwelijke sporters. Op basis van die gegevens maakt het bedrijf zijn confectieschoenen, en professionele maatschoenen voor de lucky few.

Het goede nieuws is dat ik gemiddelde voeten heb, op een uitschieter na: de lengte. Met mijn schoenmaat 43, in Nederland bepaald geen uitzondering, heb ik voor het hardlopen een schoen in maat 44 nodig. Helaas gaan de vrouwenmodellen bij Asics nog maar tot en met maat 43. Verder blijk ik een lichte vorm van overpronatie te hebben. Een test op een loopband laat zien dat mijn voeten bij het afwikkelen iets te veel naar binnen kantelen.

Mijn voetenpaspoort is gereed. Van Til adviseert op zoek te gaan naar schoenen met extra stabiliteit en, zoals de kenners het noemen, een ‘blokje’ bij de middenvoet tegen het overproneren. Op mijn voetenpaspoort noteert hij het geschiktste standaardmodel uit de eigen stal: een loopschoen met een lekker stevige hiel. Helaas is er nog geen vrouwenmodel in mijn maat – uitbreiding van de matenreeks voor dames staat voor 2011 op de agenda. Daarom raadt hij een mannenmodel met een smalle leest aan.

Mijn oude schoenen hadden er veertien maanden en ruim 1.500 kilometer op zitten en zijn volgens het boekje aan vervanging toe. Met mijn voetenpaspoort op zak ga ik over tot de aanschaf van nieuwe hardloopschoenen.

De hamvraag: ben ik dankzij mijn paspoort en die nieuwe, optimale schoen nu opeens een snellere loper geworden? Dat niet, maar na een paar weken valt het me op: mijn tred is soepeler geworden en, het belangrijkste: mijn voeten houden het langer vol.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden