Lichtdivisie Philips naar de beurs

Eindhoven krijgt weer een echte beursgenoteerde multinational, maar hoe die zal heten is nog niet bekend. De verlichtingsdivisie van Philips gaat nog dit kwartaal naar de beurs onder de naam Philips Lighting en met zetel in Eindhoven, maar op middellange termijn moet het bedrijf een andere naam krijgen.

Gerard Reijn
Bestuursvoorzitters Frans van Houten (Philips, links) en Eric Rondolat (Philips Lighting) net na de bekendmaking van de beursgang van Philips Lighting. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Bestuursvoorzitters Frans van Houten (Philips, links) en Eric Rondolat (Philips Lighting) net na de bekendmaking van de beursgang van Philips Lighting.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De merknaam Philips mag Lighting veel langer gebruiken. Daarvoor heeft Lighting een licentie gekregen voor tien jaar, met de mogelijkheid van nog eens tien jaar verlenging. Hoeveel Lighting daarvoor moet betalen, wilde bestuursvoorzitter Eric Rondolat niet onthullen. 'Dat zal in het prospectus staan', zei hij.

Zodra Philips de meerderheid in het bedrijf kwijt is, moet Philips Lighting op zoek naar een naam zonder Philips erin. Rondolat wilde daar nog niet op vooruitlopen.

Voor eind juni

Philips Lighting moet nog voor eind juni naar de beurs worden gebracht, te beginnen met minstens 25 procent van de aandelen. Hoe lang het duurt voordat de overige 75 procent op de beurs wordt verkocht, is nog niet duidelijk. Bestuursvoorzitter Frans van Houten van Philips zei dat dat 'minstens een jaar' zal duren, 'misschien wel twee of drie jaar. Of langer.' Het tempo hangt vooral af van de markt, dus van het beursklimaat.

Maar de beursgang staat nog steeds niet voor de volle 100 procent vast. Het afgelopen halfjaar heeft Philips tegelijkertijd twee manieren voorbereid om het bedrijf van de hand te doen: een onderhandse verkoop en een beursgang. Die onderhandse verkoop lijkt mislukt. Philips heeft nooit officieel bekendgemaakt wie er een bieding op het bedrijf hadden gedaan, maar uit tal van mediapublicaties blijkt dat het ging om vier investeringsmaatschappijen: Apollo uit de VS, een consortium van het Amerikaanse Blackstone en Onex uit Canada, het Britse Melrose, en het Chinese GO Capital. Kennelijk waren hun biedingen niet voldoende om af te zien van een beursgang. Maar Van Houten weigerde uit te sluiten dat het bedrijf alsnog onderhands wordt verkocht. 'De trein van de beursgang is vertrokken en we zijn vol vertrouwen dat hij ook zal aankomen', ontliep hij de vraag tot viermaal toe.

Wereldmarktleider, ook na hoogtijdagen gloeilamp

In het tijdperk van de LED loopt Philips nog steeds voorop als het gaat om verlichting. Tegenwoordig voorziet de 'lampen-fabriek uit het zuiden des lands' zelfs complete steden en snelwegnetwerken van verlichting. Lees hier het profiel. (+)

Ettelijke jaren

Van Houten zei dat de beursgang en de onderhandse verkoop tegen elkaar waren afgewogen op drie punten: de opbrengt (value), problemen (complexity) en hoe Lighting een goede start te geven (good house). Op alledrie de punten, zegt hij, was een beursgang beter dan onderhandse verkoop.

Dat een beursgang ettelijke jaren zal vergen, wordt door veel analisten als een nadeel gezien, omdat het langer duurt voordat Philips over de miljardenopbrengst kan beschikken. Van Houten ziet dat niet zo. 'Deze aanpak garandeert dat we onszelf niet in korte tijd overeten', zei hij. De opbrengst zal worden gebruikt voor investeringen in Philips Healthcare, maar een deel zal ook ten goede komen aan de aandeelhouders van Philips.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden