Liberalisering post gaat door

Het kabinet heeft een compromis bereikt over de liberalisering van de postmarkt. De sociale gevolgen van de liberalisering van de postbezorging leidden in de afgelopen maanden tot spanningen tussen de coalitiepartners CDA enerzijds en Partij van de Arbeid en ChristenUnie anderzijds....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Het PvdA-Kamerlid Ferd Crone wilde voorkomen dat postbodes in de toekomst worden betaald op basis van stukloon in plaats van uurloon. Hij diende een amendement in om dat te voorkomen. Dat stuitte op zwaar verzet van het CDA, dat van oordeel is dat arbeidsvoorwaarden niet in de Postwet thuishoren. De christen-democraten zijn van mening dat de sociale partners daar samen uit moeten komen.

In het compromis zullen de werkgevers en de werknemers eerst zelf overleggen over een minimumbeloning voor de postbodes. Slagen zij er niet in tot overeenstemming te komen, dan treden de in de wet vastgelegde arbeidsvoorwaarden in werking.

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en minister Donner van Sociale Zaken zullen het voorstel vandaag aan de ministerraad voorleggen. Daarmee is de grootste hobbel genomen voor de nieuwe wet, en zal de markt voor poststukken tot 50 gram op 1 januari volgend jaar zeer waarschijnlijk volledig opengaan.

TNT Post verliest dan het alleenrecht op het bezorgen van brieven tot 50 gram. Verwacht wordt dat de concurrentie op de postmarkt dan in alle hevigheid zal losbarsten. De vakbeweging vreest dat dit gebeurt over de ruggen van de postbezorgers.

Bedrijven als Sandd en SelektMail, die met TNT de concurrentie aangaan, betalen hun postbodes vooralsnog per bezorgde brief. In de praktijk zou hun beloning daardoor soms neerkomen op de helft van het minimumloon.

Het Kamerlid Crone van de PvdA, die de arbeidsvoorwaarden in het gedrang zag komen, is ‘in zijn nopjes’ met het compromis. ‘Dit is een sociale invulling van de liberalisering van de postmarkt.’ Zijn collega Van Vroonhoven van coalitiepartner CDA is nog niet helemaal over de brug. Zij wil garanties dat TNT Post zijn bezorgnetwerk openstelt voor concurrenten. ‘We tikken het nog niet af’, aldus Van Vroonhoven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden