GeldvraagEnergietarief

Levert een vast energietarief altijd voordeel op?

In reclames wordt beweerd dat overstappen van een variabel naar een vast energietarief altijd voordeel oplevert. Is dat zo en waarom is dat?

Reinout van der Heijden
Een energiemeter. Beeld ANP
Een energiemeter.Beeld ANP

Nee, een vast tarief is vooral voordelig als het variabele tarief stijgt. Het variabele tarief verandert twee keer per jaar, maar nu daalt het juist.

Ieder huishouden betaalt standaard het variabele tarief voor elektriciteit en gas. Wie bij zijn eigen of een andere energieleverancier een contract voor een tot vijf jaar afsluit, krijgt een vast tarief. Als het contract afloopt, blijft de overeenkomst doorlopen tegen een variabel tarief.

Het vaste tarief is lager dan het variabele. Volgens een berekening van de website Easyswitch ligt het vaste tarief sinds 2017 gemiddeld 300 euro onder het variabele tarief. Dat scheelt 15 procent op de energierekening. U moet dus kiezen voor vast.

Dat soort redeneringen hoor je vaker. Wie drie jaar geleden was gaan beleggen, had 20 procent winst gemaakt. Uw spaarrekening leverde in al drie jaren in totaal maar 2 procent op, tien keer minder. U moet dus gaan beleggen.

Of toch niet? Wijsheid achteraf is waardeloos. Of in beleggingsjargon: behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Het voordeel van een vast contract zit maar voor een klein deel in het lagere tarief op het moment van vergelijken. Wie de afgelopen jaren koos voor een vast contract, heeft vooral geprofiteerd van de stijgende tarieven. Dat kan ook anders. Per 1 juli dalen de variabele tarieven, bij sommige aanbieders zoals Eneco zelf flink.

Zo is iemand die eind vorig jaar een vast contract bij Eneco afsloot, per 1 juli duurder uit dan iemand die zijn variabele contract bij dezelfde leverancier had voortgezet. Dat is nu eenmaal het risico van een vast contract, al vraag ik me wel af of de verkopers hun klanten daar op wijzen. Bij beleggen moet het risico duidelijk vermeld worden, bij energiecontracten niet.

Energieprijzen zijn afhankelijk van de marktontwikkelingen. De afgelopen winter was zacht en door de dalende vraag ging de gasprijs omlaag. Er is ook onzekerheid over de economische groei; als die inzakt, wordt energie goedkoper.

De overheid heeft ook invloed op de uiteindelijke rekening. De laatste jaren zijn de energieheffingen gestegen en dit jaar gebeurde dat ook. Het kabinet schrok nogal van de ophef daarover. D66-leider Rob Jetten zei dit voorjaar in Het Financieele Dagblad: ‘Volgend jaar willen we een aanzienlijke verlaging van de energiebelasting – meer dan de verhoging van dit jaar.’

Moet je dan maar niets doen? Nee, overstappen kan zeker voordelig zijn. De nieuwe aanbieder geeft soms een overstappremie (‘cashback’) en het is altijd goed om je eigen leverancier te toetsen. Een vast contract biedt bovendien de zekerheid van voorspelbare lasten voor zolang het contract duurt. Wijs een aanbod om over te stappen dus niet zonder meer af, maar check de tarieven. Kijk ook of het aanbod zonder cashback wel interessant genoeg is. U kunt ook bij uw eigen aanbieder de vaste tarieven voor bijvoorbeeld een en drie jaar vast opvragen. Het loont om zelf moeite te doen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden