Leven in Amsterdam goedkoper

Het leven in Amsterdam is het afgelopen jaar goedkoper geworden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU)....

Van onze verslaggever

De daling van Amsterdam wordt volgens de EIU onder andereveroorzaakt doordat de prijzen in tegenstelling tot in anderesteden 'extreem stabiel' zijn gebleven.

Tokio is door Oslo na veertien jaar van de eerste plekverstoten. Dit komt niet als een verrassing. Zes maanden geledennam Oslo de tweede plek al over van de Japanse stad Osaka. Deverzwakte yen is een van de oorzaken van de daling van de Japansesteden.

Het grootste gedeelte van de top dertig bestaat uitWest-Europese landen. Moskou staat op nummer 29 en is de enigeOost-Europese stad die in de top van de lijst is terug te vinden.

De EIU stelt de lijst samen aan de hand van een vergelijkingvan de prijzen van honderden producten variërend van broden totauto's.

De stijging in de lijst van Oslo en andere Europese stedenkomt grotendeels door de lage dollarkoers. De Amerikaanse stedenin de lijst zijn dan ook bijna allemaal goedkoper geworden. Hethoogst genoteerd staat New York op de 27ste plaats. Vier plaatsenlager dan vorig jaar.

Naast een aantal West-Europese steden zijn ook enkeleOost-Europese steden duurder geworden. De inwoners van onderandere Praag, Boedapest en Kiev zagen de kosten voor hunlevensonderhoud omhoog gaan.

Voor de inwoners van de Braziliaanse steden Rio de Janeiroen Sao Paulo is het even slikken geblazen. In die steden stegende prijzen vorig jaar met gemiddeld 25 procent. Helemaalonderaan de lijst bungelt de Iraanse hoofdstad Teheran. Veertienjaar geleden nam de stad nog de nummer een positie op de lijstin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden