Leve de tsaar!

Elke dag verschijnt in de Volkskrant de kookrubriek ‘de Volkskeuken’. Voor deze special een speciale aflevering...

Henk Müller

Een Volkskok voelt zich in zijn nieuwe onderkomen in de Czaar Peter-buurt alsof hij mag werken in het Kremlin van de buurt. Wat een omvang, wat een plein, wat een afmetingen en vooral wat een glas heeft dat nieuwe INIT-gebouw. Het Volkskeukenteam werkte (deels) vanuit het Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat, ook wel de Vissenkom genoemd. Nu zitten leden van het collectief in een echt aquarium. Maar elke vergelijking gaat mank. Vanzelfsprekend was het Kremlin allesbehalve transparant en de pasta was er vast niet zo goed als in het restaurant onder in INIT.

Vanuit dit hoofdkwartier werkt niet alleen de culinair recensent die stad, land en deels wereld afreist om te vertellen welke hotspots ertoe doen en waarom wel of niet. Deze buurt heeft hij ook behandeld (zie pagina 10 & 11).

De volkskeukenkoks, die elke dag in De Volkskeuken verslag doen van van het hoe en waarom van hun recept, zijn van en op alle markten thuis. Hun spectrum is even omvangrijk als het INIT-gebouw. Van culinaire vluggertjes tot Britse gerechten, van Arabische keuken tot koken voor kids en van Chinese keuken tot Russische soepen en salade.

Vandaag een recept voor Wit-Russische aardappelpannenkoekjes met kwark en bietensoep. Voor de soep.

Smelt de boter en bak de gesnipperde ui goudbruin, voeg de winterwortel toe en de witte kool en de schoongemaakte en fijngesneden rode biet en smoor het geheel ongeveer tien minuten. Pureren van de bieten met wat bouillon kan ook. Bouillon en vlees toevoegen, aan de kook brengen en afgedekt twintig minuten laten pruttelen, doe er een laurierblaadje bij en wat citroensap.

Opdienen en bestrooien met de peterselie of dille, de room er apart bij geven.

Voor de aardappelpannekoekjes voor vier personen, kook 700 gram aardappelen in de schil gaar, pel ze en voeg een volle eetlepel bloem, een losgeklopt ei en zout en peper toe. Door elkaar roeren en er platte koekjes van maken.

Leg op de helft van de koekjes de vulling (200 gr kwark, een ons geraspte kaas en een hardgekookt en fijngeprakt ei). Leg de andere helften erop en druk ze aan. Bak ze in olie bruin.

Henk Müller

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden