Leve de ethische bankier, adieu hongerige chipfabrikant

Jonathan Witteman
Peter Blom, ceo van Triodos Beeld anp
Peter Blom, ceo van TriodosBeeld anp

Winnaar

'Ben al 56 jaar klant bij Postbank-NMB-ING, maar ga vandaag een daad stellen', twitterde de 70-jarige John van Halderen uit Leusden afgelopen weekend. 'Op naar Triodos. Of het helpt Van der Veer c.s. normbesef bij te brengen weet ik niet, maar mij helpt het wel.'

En Triodos helpen deed het ook. Want Van Halderen was bepaald niet de enige overstapper. De verontwaardiging over de later weer afgeblazen 50 procent salarisverhoging voor ING-topman Ralph Hamers leidde tot 'enkele duizenden' extra klanten voor Triodos. 'We zagen rond het vorige weekend en het begin van de week een vervijfvoudiging van het aantal klanten. En dan ging het niet om alleen maar wat spaargeld overhevelen, maar om mensen die een betaalrekening namen en alles overzetten naar Triodos', aldus de bank.

Peter Blom (Triodos)

Wil een daad stellen

Triodos, dat donderdag een winststijging van 28 procent over 2017 bekendmaakte, was niet het enige toevluchtsoord voor ontevreden ING-klanten. Ook ASN Bank profiteerde. De bank kreeg acht tot tien keer meer aanmeldingen.

Die hausse hebben Triodos en ASN ook te danken aan hun zorgvuldig gecultiveerde imago van sobere, duurzame banken. De exodus van ING-klanten laat zien dat veel Nederlanders een ethischer bankwezen wensen. In Trouw zei Triodos-topman Peter Blom: 'Dan is zo'n klein zetje soms genoeg om mensen in beweging te krijgen.'

Verliezer

Een foto van een knuffel met president Donald Trump toonde Broadcom-ceo Hock Tan aan de twijfelaars die nog maar moesten zien of het Witte Huis groen licht zou geven voor de monsterovername van de Amerikaanse chipmaker Qualcomm. De 66-jarige Hock E. Tan, lachend achter het katheder in de Oval Office, terwijl achter hem president Trump teder zijn handen op Tan's bovenarmen legde. Tan, een in Maleisië geboren Amerikaan, had de president die novemberdag verteld dat hij het hoofdkantoor van de Singaporese chipgigant ging verhuizen naar de VS. Daar maak je vrienden mee in het Witte Huis. Met die overname en ons bod van 117 miljard dollar zit het wel snor, dacht Tan.

Maar hij heeft zich verkeken op Trump. Dinsdag blokkeerde de president de overname van Qualcomm door Broadcom. De nationale veiligheid was in gevaar, aldus Trump. De president vreesde dat belangrijke kennis van Qualcomm, een leverancier van het Amerikaanse leger, naar China zou lekken. Trump vreesde ook dat Tan zou bezuinigen op Qualcomms investeringen in het supersnelle 5G-internet. En dat zou dan weer in het voordeel zijn van de Chinese concurrent Huawei, ook groot in 5G. Dat zinde Trump niet. De Amerikaanse chipproducent Intel zou nu achter Broadcom aan zitten. En zo veranderde Tan in een week tijd van jager in prooi.

Hock Tan (Broadcom)

Geslachtofferd door Donald Trump

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden