Leuker! Beter! Anders!

GEEN product gaat in Frankrijk over de toonbank zonder een verwijzing naar het voetbal, geen lunch wordt verorberd zonder op een WK-placemat te hebben gerust....

BART JUNGMANN

Het bekendste warenhuis van Parijs heeft een groot deel van de derde verdieping ervoor ingeruimd. Er is bijvoorbeeld een boek te koop dat Regard des femmes heet. Allemaal voetballers die op hun zwoelst zijn gefotografeerd. Van de Nederlanders blijkt alleen Patrick Kluivert aan de Franse zwoelnorm te voldoen. Vanessa von Zitzewitz trof hem hangend aan een doelnet met ogen die zelfs Belgische verdedigers zouden doen smelten.

Verder trekt in Lafayette de bekende stoet voorbij van cd's, mokken, borden en sleutelhangers. Frankrijk is lang niet zo bezeten van het WK als Nederland is, maar de marktwerking blijkt internationaal. Lafayette is gespecialiseerd in T-shirts, er zijn er waanzinnig veel.

Een striptekenaar bedacht voor wel dertig duels een cartoon. België - Nederland is als volgt gekarakteriseerd: een Belgische speler in balbezit geniet van een zak frites, terwijl de Nederlandse keeper teleurgesteld zijn lege zak ondersteboven houdt. Er zit achteraf gezien wel een soort van waarheid in, maar leuk is anders.

Veel aardiger is het bij Marie-Pierre Donizot in de Rue Müller. Haar winkeltje aan de rand van Montmartre is een kleurenfestival waarin Koning Voetbal een Eiffeltoren is. Bij nadere bestudering bestaat haar hele zaak uit Eiffeltorentjes die zich vermaken met voetbal.

Voorin verkoopt ze ze, achterin beschildert ze ze en in het tussengedeelte bij de kassa staat haar levensmotto geschreven: 'Ik wil niet opgroeien. Dat is zonde van de tijd.' Als mensen haar werk kinderachtig noemen, vat ze dat op als een compliment.

Donizot is een autodidact die acht jaar geleden met schilderen begon, nu ook sculpturen maakt en daarmee graag inhaakt op een actuele gebeurtenis. Nu is dat het WK voetbal en dat in combinatie met de Eiffeltoren.

'Als klein kind was de Eiffeltoren voor mij Madame La Tour, een wijze vrouw naar wie ik opkeek.' Inmiddels is de Eiffeltoren niets menselijks vreemd in de fantasie van Marie-Pierre Donizot. 'Ze wil graag reizen en andere monumenten ontmoeten.'

Nu heeft Madame La Tour geen tijd voor reizen. Ze is te druk met het WK, hoewel Donizot er zelf weinig mee op heeft. 'Voetbal is voor mij een jeugdherinnering. Een zondag in de vrije natuur, picknicken en voetballen.'

Meer nog dan voetbal is wielrennen haar sport. 'Dat is een veel rijkere wereld. Wielrennen is een magische sport en bovendien veel bescheidener dan voetbal.' Dit jaar zal er door de WK-drukte niets van komen, maar volgend jaar trekt Madame La Tour op een racefiets de bergen in.

Bart Jungmann

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden