Legt 'Basel' een bommetje onder de Nederlandse hypotheken?

Weinig bijeenkomsten zijn zo cruciaal en tegelijkertijd zo onbekend. Het Basel-comité, waarin financiële toezichthouders de mondiale regels opstellen, legt deze week de laatste hand aan een nieuw, hevig omstreden pakket maatregelen. Belangrijkste twistpunt vormen de bankenbuffers. Met name over de wijze waarop die berekend moeten worden, is al maanden een ware lobby-oorlog gaande.

null Beeld anp
Beeld anp

Daarbij staat Europa lijnrecht tegenover de Amerikanen, gesteund door China en Rusland. Dat laatste kamp wil dat overal ter wereld dezelfde, keiharde risicowegingen gaan gelden. Dit zou de financiële sector veiliger maken. Maar Europa heeft er belang bij dat haar banken hun eigen, interne risicomodellen mogen blijven gebruiken.

Het klinkt technisch, maar de gevolgen zijn enorm, ook voor Nederland. Krijgen de Amerikanen hun zin, dan moeten banken als ABN Amro, Rabobank en ING veel meer kapitaal opzij zetten voor hun forse hypotheekportefeuille. Het argument dat zij hier tegen inbrengen: met Nederlandse huizenbezitters heb je nauwelijks risico op wanbetaling. Kijk maar naar de crisisjaren. Zelfs toen huishoudens het water tot aan de lippen stond, bleven zij braaf hun hypotheek aflossen. In de Verenigde Staten is dat anders gereld. Daar mogen wanbetalers in veel staten de sleutel van hun huis inleveren, en heeft de bank het nakijken.

Compromis

Vooralsnog hoopt toezichthouder DNB samen met de Nederlandse banken op een voor hen gunstig compromis. Mocht Europa toch het onderspit delven, dan hebben de instellingen genoeg geld in kas, verzekert Jan Sijbrand, directeur toezicht bij De Nederlandsche Bank. Maar hun aandeel in de Nederlandse hypotheekverstrekking kan hierdoor wel verder teruglopen. Dat leidt mogelijk tot een hogere hypotheekrente.

'Pensioenfondsen en verzekeraars zullen dan nog meer kansen krijgen', denkt Sijbrand. 'De banken zeggen in dat geval: na u.' Dinsdag maakte DNB bekend dat het marktaandeel van zulke nieuwkomers de afgelopen jaren flink gegroeid is. Verzekeraars en pensioenfondsen financieren op dit moment meer dan één op de vier nieuwe woningleningen. Die toegenomen concurrentie leidt vooralsnog tot lagere woonlasten voor huizenkopers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden