Lege kantoorkolos KPMG mogelijk gebruikt voor woonfunctie

Het voormalige hoofdkantoor van accountantsbedrijf KPMG in Amstelveen, icoon van de kantorenleegstand in Nederland, krijgt mogelijk een woonfunctie. Voor het enorme pand aan de A9, eigendom van een Duitse vastgoedbedrijf, is een plan ontwikkeld om er drie- tot vierhonderd huurwoningen van te maken.

Het kantoorgebouw dat KPMG vijf jaar geleden verliet, werd een symbool van de kantorenleegstand.

Na jaren van vruchteloze gesprekken met eigenaar CRI over een andere bestemming heeft het gemeentebestuur van Amstelveen nu overeenstemming bereikt over een transformatie. De gemeente spreekt van een 'haalbaar plan' dat verder uitgewerkt gaat worden door een door de eigenaar opgerichte vennootschap.

Het uit 1999 stammende KPMG-gebouw op bedrijventerrein De Bovenlanden staat al vijf jaar leeg. Grotendeels althans, want een bescheiden deel van de 58 duizend vierkante meter kantoorruimte is sinds enkele jaren in gebruik door it-bedrijf Atos.

KPMG verhuisde uit 'ruimtegebrek' naar een pand even verderop langs de A9 dat al snel veel te groot en duur bleek. Die verhuizing ging gepaard met dubieuze financiële constructies die wel lonend bleken voor partners van het accountantsbureau.

Exterieur van het huidige hoofdkantoor van accountantsbureau KPMG.Beeld anp

Symbool van kantorenleegstand

Het leegstaande oude hoofdkantoor van een halve kilometer lang werd nadien hét symbool van de kantorenleegstand in Nederland. Mede door verhuizingen van bedrijven naar de Amsterdamse Zuidas kampt Amstelveen met veel leegstand. Landelijk is ongeveer 18 procent van de kantoorruimte niet in gebruik, Amstelveen kampt met bijna 30 procent leegstand.

Om de kantoorkolos daadwerkelijk om te bouwen tot een appartementencomplex moeten nog wel hobbels worden genomen. Zo moet het bestemmingsplan worden gewijzigd om De Bovenlanden een woonfunctie te geven. De gemeenteraad neemt daar vermoedelijk maart volgend jaar een besluit over.

Daarbij kan geluidsoverlast een bezwarende factor worden. Het gebouw ligt pal aan de snelweg A9, die wordt verbreed en deels verdiept wordt aangelegd. Ook moet rekening worden gehouden met de geluidscontouren van Schiphol. De gemeente spreekt niettemin van een 'voldoende kansrijk' plan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden