Het slopen van schepen in Bangladesh gebeurt onder onmenselijke omstandigheden. Na onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer heeft de Rabobank als eerste concrete eisen gesteld aan de bedrijven om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.
Het slopen van schepen in Bangladesh gebeurt onder onmenselijke omstandigheden. Na onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer heeft de Rabobank als eerste concrete eisen gesteld aan de bedrijven om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. © REUTERS

'Leg verduurzaming op aan banken'

Banken moeten eisen stellen aan bedrijven waarmee ze zaken doen, vindt de Eerlijke Bankwijzer. Maar banken zijn niet eens open over de sectoren waarin ze investeren.

De investeringen van banken zijn nog steeds in nevelen gehuld. Voor de klant is het niet na te gaan of hun spaargeld wordt geïnvesteerd in bedrijven die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen, milieuvervuiling of belastingontwijking. Als de banken niet binnen twee jaar concrete toezeggingen doen hoe ze verder gaan verduurzamen, moeten ze daar wettelijk toe worden verplicht.

Dit stelt de Eerlijke Bankwijzer vandaag voor aan minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bij de presentatie van een rapport over de belangrijkste wapenfeiten sinds de oprichting vijf jaar geleden.