Leegstand V&D-panden 'drama voor kleinere steden'

Het faillissement van V&D is een drama voor winkelstraten in kleinere steden. De lege panden zullen een 'gapend zwart gat' achterlaten in winkelgebieden dat moeilijk zal worden om op te vullen, zeggen experts.

Het hoofdkantoor van V&D.Beeld anp

Het stuklopen van de onderhandelingen over een doorstart van V&D zorgde gisteren voor het definitieve failliet van het winkelconcern. Achtduizend werknemers verliezen hierdoor hun baan, 62 winkelpanden komen leeg te staan. Voornamelijk kleinere steden met een V&D-vestiging zullen hinder ondervinden van deze leegstand, omdat nieuwe partijen die zo'n pand willen betrekken schaars zijn.

'Een klein leegstaand pand kun je nog verstoppen, maar zo'n groot V&D-pand, ho maar', zegt retailkenner Paul Moers. Vooral de winkelstraten van kleinere steden gaan het de komende jaren zwaar hebben. Het verlies van V&D maakt een binnenstad minder interessant om naartoe te gaan, denkt Moers. 'Een besmettelijke ziekte', noemt retailkenner Frank Quix leegstand. 'Het trekt geen nieuwe winkels aan, het zorgt alleen voor verderf.'

Meer lezen

Het faillissement sloeg in als een bom, maar zijn er ook winnaars te ontdekken? (+)

Financieel gezien hadden de familie Dreesmann en Vroom hun voormalige imperium probleemloos kunnen redden. Maar de familie had allang afscheid genomen. (+)

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Een chronologisch overzicht.

Heeft u behoefte aan duiding van Peter R. de Vries bij het faillissement? Dat kan: 'V&D maakte een crimefighter van me.' (+)

Appartementen

Voor vastgoedeigenaren is het de vraag hoe zij nieuwe uitbaters vinden voor de grote panden. Het Amerikaanse Hudson's Bay sprak al eerder interesse uit in de monumentale panden in de binnensteden van grote steden als Utrecht, Amsterdam, Maastricht en Rotterdam. 'Je kunt ervan uit gaan dat zij die mooie panden gaan innemen', aldus Moers. 'Daar komen dan nieuwe formules in, dat maakt de winkelstraat weer spannend. Misschien een Saks Fifth Avenue, of misschien iets heel nieuws.' Deze transitie zou dik een jaar in beslag nemen.

Voor steden met minder dan honderdduizend inwoners liggen de kaarten anders. Moers: 'Het is bijna niet te doen, zo'n groot pand. Ook opdelen zal lastig gaan, want wie wil dan de bovenste verdieping?' Een mogelijke oplossing zou een gedeelte van het pand ombouwen tot appartementen zijn. Maar zelfs dat zou jaren duren: 'Vergunningen aanvragen, verbouwen, dan moet je denken aan minstens drie tot vier jaar.'

'Het is nu zaak dat winkeliers de handen ineen slaan', zegt Moers. 'Samenwerken, zodat de winkelstraat weer flitsend wordt. Dit biedt ook kansen.' De 450 miljoen die V&D aan jaaromzet draaide zullen nu in andere winkels worden uitgegeven. 'Denk aan winkels als HEMA en Blokker.' Ook voor de horeca ligt een mooie kans, volgens Moers, nu restaurant La Place op veel plekken wegvalt.

Klanten staan voor gesloten deuren bij de La Place-vestiging in Rotterdam.Beeld anp
Medewerkers omhelzen elkaar bij de V&D-vestiging in Rotterdam.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden