LeasePlan verkocht voor 3,7 miljard euro

Vermogensbeheerder PGGM wordt een van de zes nieuwe eigenaren van de autoleasemaatschappij, die voor 3,7 miljard euro wordt verkocht.

Yvonne Hofs
Het voormalige hoofdkantoor van LeasePlan in Almere. Beeld anp
Het voormalige hoofdkantoor van LeasePlan in Almere.Beeld anp

Autoleasemaatschappij LeasePlan gaat over in andere handen. De huidige eigenaren verkopen het bedrijf voor 3,7 miljard euro aan een consortium van zes investeringsmaatschappijen, waaronder vermogensbeheerder PGGM.

Dat heeft LeasePlan, dat gevestigd is in Almere, donderdagochtend bekendgemaakt. De verkoop is nog niet helemaal rond. Omdat LeasePlan een Nederlandse bankvergunning heeft, moet De Nederlandsche Bank een verklaring van geen bezwaar afgeven. Het zal op zijn minst twee tot drie maanden duren voordat DNB haar oordeel geeft. LeasePlan verwacht dat de verkoop voor eind dit jaar een feit zal zijn.

De huidige eigenaren van LeasePlan zijn de Duitse autofabrikant Volkswagen en de schatrijke Duitse bankier Friedrich von Metzler. Zij bezitten elk 50 procent van de aandelen.

Een lease-auto bij LeasePlan. Beeld anp
Een lease-auto bij LeasePlan.Beeld anp

Bont gezelschap

Volkswagen zei gisteren afscheid te nemen van LeasePlan, omdat het inmiddels een succesvolle eigen leasemaatschappij heeft opgezet. De autofabrikant nam in 2004 voor 1 miljard euro een belang in LeasePlan om een betere positie te krijgen op de leasemarkt. Het Duitse bedrijf concentreert zich nu liever op zijn eigen leasetak. Von Metzler werd in 2009 mede-eigenaar voor 1,3 miljard euro.

Het consortium dat LeasePlan koopt is een bont gezelschap. Naast PGGM zijn de andere leden het grootste Deense pensioenfonds ATP, zakenbank Goldman Sachs en drie investeringsmaatschappijen: AIDA uit Abu Dhabi, GIC uit Singapore en TDR Capital uit Londen.

PGGM investeert in LeasePlan met geld van het Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn (PFZW). Het rendement op de investering komt ten goede aan het vermogen van dit pensioenfonds. De PGGM-woordvoerder wil niet zeggen hoe groot het belang is dat de vermogensbeheerder in LeasePlan verwerft. 'Alle zes aandeelhouders krijgen een minderheidsbelang', is alles wat hij kwijt wil. Ook zal namens PGGM iemand plaatsnemen in de raad van commissarissen van LeasePlan.

De zegsman meldt dat het consortium anderhalf jaar met Volkswagen en Von Metzler heeft onderhandeld. In maart ketste de verkoop nog af, naar verluidt op bezwaren van DNB. DNB wil dat desgevraagd niet bevestigen.

De toezichthouder zou bezwaar hebben gemaakt tegen de manier waarop het consortium de overname wilde financieren. DNB wil dat LeasePlan ook na de overname een stevige vermogenspositie behoudt omdat dochtermaatschappij LeasePlan Bank 4,3 miljard euro spaargeld beheert dat is verzekerd door het Nederlandse depositogarantiestelsel. In eerste instantie wilden de kopers 60 procent van de aankoopprijs met leningen financieren. Dat percentage vond DNB kennelijk te hoog. Het consortium heeft dat opgelost door er een (niet met name genoemde) zevende investeerder bij te halen die het eigen vermogen van LeasePlan over enige tijd met 480 miljoen euro zal versterken.

LeasePlan is naar eigen zeggen de grootste autoleasemaatschappij ter wereld. Het bedrijf werd in 1963 opgericht en beheert een wagenpark van bijna 1,5 miljoen leaseauto's in 32 landen. In 2014 bedroeg de nettojaarwinst 372 miljoen euro, 14 procent meer dan in 2013. Bij LeasePlan werken ruim 6.800 mensen.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden