Lease-uitspraak vult zorgplicht verder in

Dexia verloor woensdag voor het eerst een rechtszaak van een ontevreden leasebelegger. De uitspraak heeft gevolgen voor andere zaken waar lease-aanbieders bij betrokken zijn....

Douwe Douwes en Merijn Rengers

De regels voor zorgplicht gelden ook voor Dexia. En financieel adviseurs zijn mede aansprakelijk voor de gevolgen van slechte adviezen aan klanten. Dat zijn de belangrijkste conclusies na de rechtszaak die Dexia en het onbekende advieskantoor Breedijk en Biesenbeek woensdag verloren. Dat is groot nieuws in de wereld van het financieel advies - om twee redenen.

De eerste reden heeft alles te maken met de massaliteit en de emotie rondom de problemen tussen gedupeerde leasebeleggers en de aanbieders van de beleggingsproducten. Er zijn nog steeds tienduizenden boze beleggers, die het liefst allemaal hun geld terug willen. Zij grijpen elke snipper positief nieuws aan als ruggesteun in hun eigen zaak.

De tweede reden is juridisch. De wetgeving over hoe goed banken en verzekeraars zich moeten verdiepen in hun klanten - de zorgplicht - krijgt een beetje meer kleur op de wangen. Door een aanzwellende stroom geschillen over beleggen - aangewakkerd door de forse koersdalingen van de afgelopen jaren - moeten rechters en geschillencommissies steeds vaker een oordeel vellen over wat zorgplicht nu precies is, en voor wie de zorgplicht geldt.

Die geldt dus ook voor Dexia en haar aandelenleasedochter Labouchere, en indirect ook voor de adviseurs die namens een bankverzekeraar financiële producten aanbieden. Dexia verdedigde zich onder meer met de stelling dat het deel van de effectenwetgeving dat de zorgplicht regelt, op haar niet van toepassing was (voor de fijnproevers: de zorgplicht is vastgelegd in artikel 28 van de Nadere Regeling uit 1999), omdat Labouchere kant-en-klare beleggingsproducten aanbood.

De rechter heeft deze redenering naar de prullenmand verwezen: de regels voor zorgplicht van effecteninstellingen gelden ook voor Dexia. Dat heeft ongetwijfeld gevolgen voor de andere zaken waarin Dexia - en andere aanbieders van aandelenleaseproducten - zijn verwikkeld, hoewel Dexia benadrukt dat de zaak op zichzelf staat. 'Er zijn over een lange periode en op vele manieren, zo'n 286 verschillende leaseproducten verkocht. Deze zaak staat op zichzelf en zegt niets over de rechtszaak die Leaseverlies tegen Dexia heeft aangespannen', laat de bank in een schriftelijke reactie weten.

Maar de stichting Leaseverlies - die namens ongeveer negentigduizend beleggers een schadevergoeding van Dexia wil - ziet dat anders. 'Wij voeren aan dat de brochures van Legio Lease misleidend waren, maar ook dat de zorgplicht is geschonden. Deze uitspraak sterkt ons enorm', zegt een woordvoerder namens de stichting.

Het was dan ook de eerste keer dat een rechter in een leasezaak in het nadeel van de aanbieder heeft gevonnist. Alle voorgaande zaken werden door Dexia en andere aanbieders als Aegon gewonnen. Maar ook de overwinning van woensdag was niet 24-karaats. Volgens de rechter had de vrouw die de zaak had aangebracht, beter op moeten letten bij het afsluiten van het contract. Belangrijker nog: de rechter vond dat de vrouw had moeten weten dat zij met geleend geld ging beleggen.

Het is de vraag welke gevolgen dit vonnis zal hebben voor andere leasezaken. Dexia is alvast in beroep gegaan, en naar alle waarschijnlijkheid wil de bank deze zaak tot bij de Hoge Raad uitvechten. Al was het alleen maar om het grote donkere monster dat boven Dexia Bank hangt uit te roken - de rechtszaak die de stichting Leaseverlies voorbereidt. Hoe langer de zaak tegen de vrouw zich voortsleept, hoe meer leden bij de stichting af kunnen vallen. Dat is belangrijk voor Dexia, want de bank gaat ervan uit dat uiteindelijk iedereen die is aangesloten bij de stichting, uiteindelijk ook individueel voor de rechter zal moeten komen.

Nog een punt: hoe langer de juristen bezig zijn, hoe meer kans de beurs heeft om te herstellen, en de waarde van de contracten tot boven het nulpunt stijgt. Dan zakt het aantal ontevreden beleggers vanzelf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden