Lauw onthaal voor plan veilig internet Consumentenbond

De Consumentenbond staat alleen in zijn pleidooi om de leveranciers van software en pc’s en de internetaanbieders volledig verantwoordelijk te maken voor de beveiliging van computers op internet....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Volgens de Consumentenbond is het voor doorsneegebruikers onmogelijk geworden hun computers te beveiligen tegen gevaren als virussen, phishing (hengelen naar iemands vertrouwelijke gegevens), spoofing (het vervalsen van internetadressen van bijvoorbeeld banken), spam (ongewenste reclame per e-mail) en het gijzelen van (draadloze) internetverbindingen.

De bond verwijst daarvoor naar de resultaten van een peiling onder 1.500 internetgebruikers. Hiervan kampte 62 procent het afgelopen jaar met een veiligheidsprobleem op zijn pc. Meer dan 65 procent zegt bekend te zijn met zaken als phishing en spoofing, maar 54 tot 73 procent kan die bedreigingen niet concreet omschrijven. Bijna eenderde van de ondervraagden zegt meer dan een keer per kwartaal tijd kwijt te zijn met het installeren van beveiligingssoftware.

De Consumentenbond vindt dat bedrijven de verantwoordelijkheid van de beveiliging op zich moet nemen. Zo zouden computermakers hun machines moeten leveren met software die bescherming biedt tegen virussen en hackers. Providers zouden standaardfilters tegen spam en aanvallen moeten bieden. De overheid zou straffen moeten opleggen aan bedrijven die in gebreke blijven. De bond ziet daar een rol weggelegd voor de Opta, de toezichthouder op de telefoon- en postbranche.

De bond trekt een vergelijking met een auto, die onder dwang van de overheid ook standaard is uitgerust met airbags en gordels. Internet kan echter niet worden vergeleken met het wegennet, stelt onder meer de Internet Society Nederland, een organisatie van internetprofessionals. ‘Internet is geen product maar een communicatienetwerk. Als mensen daarmee onverstandig omgaan, zitten daar consequenties aan vast’, zegt directeur Michiel Leenaars.

Directeur Theo Rinsema van Microsoft Nederland signaleert een ander probleem als bedrijven volledig verantwoordelijk worden voor de beveiliging. ‘Dan moet je gebruikers ook gaan verbieden sommige programma’s te installeren, om bestanden te delen via netwerken als Kazaa of bepaalde websites te bezoeken.’ Volgens Rinsema is honderd procent veiligheid onmogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden