Laurus vindt nieuwe topman in Jan Brouwer

DEN BOSCH (ANP) - Het supermarktconcern Laurus wil Jan Brouwer, voormalig topman van Ahold-dochter Schuitema, benoemen tot bestuursvoorzitter. Dat heeft het in financiële problemen verkerende bedrijf donderdag bekendgemaakt. Op 6 november wordt zijn benoeming officieel.

Laurus zit sinds begin september zonder topman. Bestuursvoorzitter Harry Bruijniks stapte op na een conflict met de raad van commissarissen over de toekomst van de supermarktformule Super de Boer. Twee weken later nam financieel-directeur Kenaad Tewarie ontslag.

Brouwer werkte 25 jaar lang voor Schuitema. Hij vertrok daar begin april na 'een verschil van inzicht over het te voeren beleid' met de raad van commissarissen. Brouwer bleef tot 1 oktober wel adviseur bij Schuitema.

Onafhankelijk

Hij stelde zich bij zijn vorige werkgever altijd onafhankelijk op van het moederbedrijf Ahold. Dat was volgens kenners de reden voor zijn vertrek omdat Ahold-topman Anders Moberg meer samenwerking wilde tussen de ketens Albert Heijn en C1000.

Brouwer moet Laurus weer op de rails krijgen. Het bedrijf is sinds 2001, toen de ombouwoperatie van de ketens Edah, Konmar en Super de Boer mislukte, steeds verder weggezakt. Inmiddels zijn de ketens Edah en Konmar verkocht om schulden af te lossen. Verder is er deze week een nieuwe kredietfaciliteit afgesloten, waarmee de onderneming verder kan.

Donderdag werd eveneens bekend dat Laurus een schikking heeft getroffen met vleesleverancier Hendrix Meat Group. Het supermarktbedrijf noemde geen bedrag, maar liet weten dat de schikking in de verwachte herstructureringskosten van in totaal 74 miljoen euro is verwerkt. Laurus en Hendrix hadden een langlopend conflict over een overeenkomst over de afname van vlees.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden