NieuwsLaura van Geest

Laura van Geest gaat de financiële sector door de woeste golven van Brexit loodsen

Als nieuwe baas van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet Laura van Geest de financiële sector veilig door de Brexitgolven loodsen. Vanaf februari verruilt de directeur van het Centraal Planbureau (CPB) de Haagse coulissen voor de toezichthouder in Amsterdam.

Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau.Beeld ANP

Bij de AFM volgt de 57-jarige Van Geest bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven op. Die koos eerder dit jaar voor een carrière voor de klas. Van Geest start op 1 februari 2020 en gaat minder verdienen dan haar voorganger. Net als bij het CPB valt haar salaris straks onder de balkenendenorm van een kleine 2 ton bruto.

Bescheiden topambtenaar

De in Den Haag geboren Van Geest studeerde economie en bestuurskunde. ‘Een groot kenner van de Haagse verhoudingen’, kwalificeerde oud-minister Wouter Bos de voormalige topambtenaar. In 2013 kwam zij als eerste vrouw ooit aan het hoofd te staan van het CPB. Terwijl sommige economen klaagden over een gebrek aan wetenschappelijke statuur vertrok Van Geest, wars van publiciteit, naar Oezbekistan voor een wandelvakantie. 

Ook politiek heeft Van Geest zich de afgelopen jaren meer op de vlakte gehouden dan haar voorganger Coen Teulings. Die was tijdens de crisis in een felle woordenstrijd verwikkeld met het kabinet over het volgens hem desastreuze bezuinigingsbeleid. Van Geest was minder uitgesproken, maar hekelde bijvoorbeeld wel de Haagse fixatie op koopkrachtplaatjes. Dat ‘wegpoetsen van minnen’, schreef zij in een opiniestuk in deze krant, kost miljarden euro’s, leidt tot meer bureaucratie en heeft het Nederlandse belastingstelsel extreem ingewikkeld gemaakt.

Felle kritiek

Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën, die vrijdag de benoeming van Van Geest bekendmaakte, heeft de AFM ‘iemand van groot statuur nodig’. De afgelopen jaren probeerde de financiële waakhond een punt te zetten achter een roerige periode. Zo zou de AFM sloom en tandeloos hebben geopereerd in het schandaal rond de rentederivaten. Die ingewikkelde financiële producten verkochten de banken vanaf 2005 aan duizenden mkb’ers om zich in te dekken tegen het risico dat de rente op hun leningen zou stijgen. Het omgekeerde gebeurde, en de ondernemers verloren veel geld. Na lang treuzelen is onder auspiciën van de AFM een compensatieregeling opgetuigd, maar nog altijd zijn niet alle schadevergoedingen uitgekeerd.

Rustiger zal het er hoe dan ook niet op worden bij de toezichthouder. Aan Van Geest de taak om de Nederlandse financiële sector door de woeste golven van de Brexit loodsen. Tientallen firma’s uit de Londense City verhuizen vanwege het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie een deel van hun activiteiten naar Nederland. De AFM verwacht zelfs dat 30 tot 40 procent van de Europese kapitaalmarkt naar ons land komt. Dat betekent meer bedrijven, markten en geldstromen om te controleren – en wellicht meer financiële schandalen die Laura van Geest moet zien te verhinderen.

CV Laura van Geest

1962: Geboren in Den Haag

1989: Doctoraal algemene economie, Erasmus Universiteit

1992: Doctoraal bestuurskunde, Erasmus Universiteit

1995: Adviseur Nederland bij het IMF in Washington

2001: Onbetaald verlof, wereldreis

2006: Thesaurier-generaal, ministerie van Financiën

2008: Directeur-generaal Rijksbegroting, ministerie van Financiën

2013: Directeur Centraal Planbureau

2020: Bestuursvoorzitter Autoriteit Financiële Markten

Lees meer over de nieuwe baas van de AFM:

Profiel Laura van Geest: een Haagse strateeg, wars van woelingen

Opinie CPB-directeur: ‘Politiek staart zich blind op koopkrachtplaatjes, laat fixatie los’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden