'Laten we vrienden worden, of verliefd'

Meestal zijn het allemaal mannen in een handelsmissie. Tijd voor extra aandacht voor vrouwelijke ondernemers die hun vleugels willen uitslaan....

Van onze correspondent Peter de Waard

Voor de tweede keer in de geschiedenis zijn 45 Nederlandse vrouwelijke entrepreneurs in het buitenland gezamenlijk op stap, dit keer onder aanvoering van staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken. Drie dagen proberen ze in Londen contacten te leggen die contracten moet opleveren.

Hoewel 30 procent van de entrepreneurs in Nederland vrouw is, zijn ze op handelsmissies ondervertegenwoordigd. Vrouwen zoeken het vaak dicht bij huis, terwijl ze juist hun vleugels zouden moeten uitslaan, zo vindt de Nederlandse regering.

De vorige trip naar Berlijn staat iedereen in het geheugen gegrift, omdat die reis plaatshad tijdens nine eleven. Niemand kon vermoeden dat dit keer Nederland zelf in de ban van het terrorisme zou raken, nadat men op het vliegtuig was gestapt.

Het gezelschap was zeer gemêleerd: van de directeur van attractiepark Slagharen en de consultant voor menopauze Care for Women tot de uitgeefster van het magazine voor de sophisticated zwarte vrouw in Nederland en een leverancier van lasapparatuur.

Ongeveer een kwart van de deelnemers van de vorige bedrijvenmissie was dit keer weer van de partij. De overgrote meerderheid was echter nieuw en vond de reis 'heel inspirerend'. Beginnend fotografe Henriette Guest noemde het wel een hele uitgave. 'Inclusief taxi's en andere zaken ben je toch al gauw tweeduizend euro kwijt. Maar ik maak tegelijkertijd foto's van de trip. Misschien kan ik daar een aantal van verkopen, zodat ik het geld eruit haal.'

Terwijl ondernemerschap in het Verenigd Koninkrijk hoog in het vaandel staat - meer dan de helft van de Britten wil voor zichzelf beginnen - geeft tweederde van de Nederlanders de voorkeur aan een betaalde baan. 'Ik ben heel jaloers', stelde Van Gennip donderdag in een toespraak in het Shell Centre, voor onder meer de Britse minister Patricia Hewitt.

Van Gennip bracht woensdagavond al vast een toost uit op het succes van de missie. Mocht het onverhoopt niet tot zaken leiden, dan is er nog geen vrouw overboord. 'Laten we samen zaken doen. Laten we elkaar waarderen. Laten we hier vrienden worden of zelfs verliefd worden', zo riep ze op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden