Langer doorwerken

HET IS mooi dat nu ook het kabinet van mening is dat de verplichte pensionering van mensen op hun 65ste jaar moet worden afgeschaft....

Om een heleboel redenen is het een goede zaak wanneer meer ouderen blijven werken. Steeds meer 65-plussers voelen zich gezond en scherp genoeg om, al dan niet parttime, hun betaalde arbeid voort te zetten. Zowel financieel als sociaal - het blijven meetellen in de maatschappij - is dit voor hen aantrekkelijk. Tot nu toe konden slechts zelfstandigen zelf het moment bepalen waarop ze ophielden met werken. Dat recht komt ook de werknemers toe.

Zelf het moment bepalen wanneer je stopt biedt tal van mogelijkheden om je leven veel meer volgens je eigen wensen in te richten. Niet alleen in je latere leven, ook daarvoor. Het wordt in principe mogelijk om je pensioenopbouw op eerdere momenten van je loopbaan in te zetten voor een sabbatical year, of voor tijdelijk korter werken wanneer de kinderen nog klein zijn. Als je in zo'n geval langer doorwerkt, kan de premie gelijk blijven. Zo impliceert het schrappen van de verplichte pensionering een verdere individualisering van de arrangementen van sociale zekerheid. Dat is alleen maar toe te juichen.

Uit allerlei onderzoek is gebleken dat oudere werknemers niet minder productief zijn dan jongere. Voor een onderneming is het dan ook aantrekkelijk om juist in die oudere werknemers te blijven investeren. Op hun beurt hebben dezen dan weer het gevoel dat hun ervaring op prijs wordt gesteld.

Ook in maatschappelijk opzicht is het zeer gewenst wanneer meer ouderen blijven werken - of weer gaan werken. In diverse sectoren zullen tekorten op de arbeidsmarkt blijven bestaan. De toenemende vraag naar zorg, recreatie en scholing van de steeds ouder, maar ook rijker wordende bevolking schept structureel extra werkgelegenheid.

Over de kosten van de vergrijzing lopen de meningen zeer uiteen. Wel is duidelijk dat Nederland zich niet langer kan veroorloven om zijn werknemers al op hun 55ste op non-actief te zetten. Hoe meer mensen blijven werken, hoe gemakkelijker die kosten te dragen zijn.

Langer werken bevordert ten slotte de maatschappelijke solidariteit. De generatie van na 1970 heeft er immers niet zoveel zin in om op te draaien voor de verzorging van de veel omvangrijkere generaties van vlak na de oorlog. Juist voor de jongere generaties moet de balans tussen betalen aan en profiteren van de sociale zekerheid in evenwicht worden gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden