Landis hongert naar meer winst en omzet

Netwerkleverancier Landis heeft honger, grote honger. De firma die vorig jaar naar de Amsterdamse beurs ging, denkt dit jaar een autonome omzet- en winstgroei te halen van minimaal 50 procent....

Binnen vijf jaar moet Landis de marktleider van Europa zijn met een omzet van twee tot drie miljard gulden. 'Het zijn de jaren van internet, internet en nog eens internet, en groei', verkondigt de Landis-voorman vrijdag tijdens een toelichting op de jaarcijfers.

In het afgelopen jaar scoorde Landis al enorm. De sterk groeiende internet- en telecommarkt bezorgde Landis een forse winststijging van 134 procent tot 12 miljoen gulden, terwijl de omzet omhoog schoot met 122 procent naar 447 miljoen gulden.

Alleen al in het Verenigd Koninkrijk zorgden de 49 verhuisde Landis-managers ervoor dat de omzet binnen een jaar explodeerde van nul naar 100 miljoen gulden. De bijdrage aan de winst was ook nog eens hoog. 'Het is een bijna een jongensboek. We werkten daar een beetje à la Michiel de Ruyter. We zijn de Thames overgegaan en we hebben geroofd', triomfeert Kuiken. Dankzij moderne opleidingsmethodes en Landis-opties werden genoeg Britse specialisten binnengehaald die op hun beurt weer klanten meenamen.

Landis ziet 1999 als een 'opbouwjaar'. De firma wordt zo ingericht dat ze vanaf 2000 maximaal scoort. In het afgelopen jaar trapte de directie bewust op de rem, om te voorkomen dat de groei uit de hand zou lopen. Volgens Kuiken doken er af en toe 'groeipijnen' op, zoals een magazijn dat te klein was.

Kuiken is niet bang dat zijn onderneming sneuvelt door de hoge groei. Landis investeert veel tijd in het management, terwijl Kuiken de resultaten van dag tot dag bijhoudt door middel van een speciaal softwareprogramma: 'We zijn in het afgelopen jaar vooral bezig geweest met ons bedrijf.' Daarnaast leerde Kuiken, die de slechte periode van het inmiddels failliete automatiseringsconcern HCS heeft meegemaakt, veel van de managementfouten daar. 'U kunt niet schrijven dat ik een ezel ben', vindt hij.

De in Utrecht gevestigde firma levert materiaal voor computer- en telecomnetwerken. De vraag ernaar neemt alleen maar toe, omdat de elektronische snelwegen overvol zijn. 'Alleen al de markt voor levering van data groeit na 2000 met 200 tot 300 procent per jaar. Internet veroorzaakt een revolutie. Kleine handcomputers kunnen communiceren. Mensen gaan meer gebruik maken van informatie', voorspelt Kuiken, die droomt van een nummer-één-positie in Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden