Landen protesteren tegen hervormingsplannen Kroes

Europees Commissaris Kroes van Mededinging ondervindt tegenstand bij haar plannen om de regels voor staatssteun aan bedrijven flink te veranderen....

Kroes wil dat rijke EU-landen niet langer met subsidies bedrijven mogen lokken naar arme provincies. Alleen de armste EU-landen mogen dat straks nog doen.

Een woordvoerder van Kroes bevestigde dinsdag de ontvangst van de brieven. Over een soortgelijk epistel uit Frankrijk, waarvan volgens de Britse zakenkrant Financial Times sprake is, was hem niets bekend. De brievenschrijvers willen een 'zekere mate van flexibiliteit behouden' om bedrijven in hun arme provincies te steunen, liet de zegsman van de eurocommissaris weten.

Kroes dreigt ook met de Franse regering in aanvaring te komen. Kroes geeft Frankrijk nog enkele weken de tijd om te voldoen aan de voorwaarden voor staatssteun aan het noodlijdende industriële conglomeraat Alstom. Kroes heeft Frankrijk daarover een boze brief gestuurd, aldus haar woordvoerder dinsdag.

Als Frankrijk de voorwaarden niet alsnog snel naleeft, stapt de eurocommissaris met een klacht naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Kroes zal dan vragen om de staatssteun illegaal te verklaren. Alstom moet de 2,3 miljard euro hulp in dat geval terugbetalen aan de Franse overheid.

Kroes' voorganger Monti keurde juli vorig jaar een omvangrijke steunoperatie van de Franse overheid goed. Daarbij stemde de Franse regering in met een reeks voorwaarden, onder meer dat Frankrijk in november 2004 de markt voor treinstellen volledig zou liberaliseren. 'Tot dusver is nog aan geen enkele voorwaarde voldaan”, zei Kroes' woordvoerder. „Ons doel is niet om de goedkeuring van de Alstom-steun terug te draaien. Wel dat het contract wordt gerespecteerd.'

Topambtenaren van de Franse minister Gaymard (Economie) en van Kroes voerden dinsdag alvast spoedoverleg. Ze besloten de 'nauwe contacten voort te zetten met het oog op snelle invoering van concrete maatregelen om de markt voor treinstellen te openen', aldus de woordvoeder.

Alstom is producent van onder meer turbines, treinstellen en schepen. Het bedrijf, dat onder meer de hogesnelheidstrein TGV maakt, raakte in problemen door minder orders en hoge schulden. Alstom geldt als het paradepaardje van de Franse industrie. Om die reden is de regering er veel aan geleden het noodlijdende concern voor een bankroet te behoeden. De overheidssteun heeft in Brussel al meerdere malen tot irritatie geleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden